понеділок, 15 липня 2019 00:46

Завдяки карбуванню до винограду доходить більше сонця

Автор: ФОТО З САЙТА VVINOGRAD.RU
  Видалення верхівок пагонів зменшує кількість хворого листя і погіршує умови для розвитку грибків
Видалення верхівок пагонів зменшує кількість хворого листя і погіршує умови для розвитку грибків

— Якщо упустити момент для карбування, можна втратити третину врожаю винограду. Як не цього року, то наступного точно, — розповідає 61-річний Анатолій Григораш із селища Ружин Житомирської області.

Карбування — це прищипування верхівки лози. Так до грон доходить більше сонця, вільніше циркулює повітря. Видалення верхівок пагонів зменшує кількість хворого листя і погіршує умови для розвитку грибків. У результаті краще визріває виноград і врожай подвоюється.

Чоловік зрізує ­секатором пагони вище пасинка на 3–4 см. Тоді пригальмується ріст верхівок, але не пошкоджується ріст і розвиток бруньок, закладених на майбутній рік. Якщо зрізати більше, то почнуть рости і підмерзнуть узимку. У ранніх сортів карбує пагони першими. Далі на черзі середнього та пізнього строків дозрівання.

— Особливо цієї процедури потребують зрошувані виноградники. У них активно ростуть пагони та листя, через що кущі загущуються і ягоди піз­но наливаються соком.

Виноградар вирощує гібридні сорти Андрюша й Румба. Мають 1 кг грона з яйцеподібними, темно-рожевими ягодами. Дозрівають за 115 днів. Виноград Фуршетний темно-синього кольору, родить грона 700–800 г, пахне шовковицею. З безнасінних сортів є Велес, що дозріває за 100 днів. Виростають грона у 3 кг із рожевими ягодами.

— Завжди раджу мати трійку виноградаря Крайнова — сорти Преображення, Віктор і Ювілей Новочеркаська. Пригодяться тим, хто хоче путній урожай або продавати свіжі ягоди й саджанці. Ягоди цих сортів розходяться найкраще.

Грона в них у середньому важать 700 г, хоча окремі можуть наростати й до 3 кг.

— При посадці підживлюю лозу сповна, щоб не голодувала. Для цього копаю глибокі ями. Вношу подвійний суперфосфат, сульфат калію і магнію, деревний попіл. Саме він допомагає лозі визріти, а ягодам набрати достатньо цукру. Після такої підгодівлі наступного року можу отримати від молодого куща до 5 кілограмів урожаю.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки карбуванню до винограду доходить більше сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути