четвер, 01 жовтня 2009 19:30

Віта Рябич збирає малину до перших морозів

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Віта Рябич з Ужгорода перший урожай малини збирає у червні, другий — на початку вересня. Для хороших урожаїв радить зрізати слабкі пагони
Віта Рябич з Ужгорода перший урожай малини збирає у червні, другий — на початку вересня. Для хороших урожаїв радить зрізати слабкі пагони

30-річна Віта Рябич із Ужгорода до перших морозів смакує малиною. Варить із неї варення та готує сиропи.

Віта живе у власному будинку на околиці міста. Хату із чоловіком Юрієм звели три роки тому. Тоді й посадили два перші кущі малини.

— Узяли від знайомої, — розповідає Віта Рябич. — Навіть не спитали, як називається сорт. Уже за рік вона розрослася на десяток кущів. А тепер росте під усім тином.

Заходимо на подвір"я. Густий малинник — у кінці двору. Червоні перестиглі ягоди гнуть гілля до землі. За 10 хв. господиня збирає повну 3-літрову банку.

— Що три дні зриваю 3–4 літри малини. Торік кидала ягоди в морозилку. До травня мали її на компот. Цього року більше варила варення та сиропи. Десяток літрів свіжої малини роздала родичам. А діти смакуватимуть нею до перших заморозків. Торік до кінця листопада стояла гарна погода, то й малина так трималася.

Пізно восени Віта Рябич обрізує пагони біля поверхні ґрунту.

— Якщо обрізати їх вище, наприклад, на висоті 10 сантиметрів, то біля куща навесні з"являтиметься менше молодих пагонів. Щоб узимку кущі менше мерзли, стараюся накрити їх поліетиленом. Хоча найкраще б малині було під сухим листям або соломою.

Навесні вимерзлі пагони Віта обрізає до живої бруньки. Каже, інакше кущ буде слабким і не зможе витримати багато ягід.

Улітку малину підживлює.

— Найкраще робити мікс: сухе лісове листя, перепрілий гній та торф. Але частіше використовую лише гній. Навесні землю біля кущів підпушую і додаю до верхнього шару ґрунту перегній. Якщо літо вдається сухе — малину бажано щовечора поливати. А ще вона любить рости в добре освітленому місці. Тому, якщо кущ буде в тіні, — менше плодоноситиме.

Пізно восени обрізує пагони біля поверхні ґрунту

Перший урожай можна збирати в червні. Ягідки тримаються три-чотири тижні.

— Правда, вони досить дрібні. Хоча й густо вкривають кущ. На початку липня гілки відплодоношують і ніби деякий час відпочивають. Друге цвітіння та зелені ягідки з"являються на кущах у кінці серпня — на початку вересня. Тепер ягідки виростають великими і дуже соковитими. Але достигають удвічі повільніше, ніж під літнім палючим сонцем.

Якщо молоді кущі малини пересадити в інше місце, то перший урожай буде малий.

— Зате за два роки малина укріплюється в землі й починає гарно плодоносити. Доки вона вегетується, треба слідкувати, щоб біля кущиків було якнайменше бур"янів. І завжди потрібно зрізати слабкі пагони, бо вони користі не приносять, а тільки висмоктують силу.

Віта Рябич радить навесні підв"язувати кущі мотузкою або натягувати з обох боків дріт.

— Це треба робити обов"язково. Інакше гілочки малини падатимуть додолу, ламатимуться, й вона даватиме менші врожаї.

Зараз ви читаєте новину «Віта Рябич збирає малину до перших морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути