понеділок, 26 червня 2017 06:00

Тубероза схожа на великий гіацинт

Автор: www.elektro-sadovnik.ru
  Тубероза цвіте з кінця липня до початку жовтня. Суцвіття складається з 20–30 квіток білого, рожевого чи бузкового кольорів
Тубероза цвіте з кінця липня до початку жовтня. Суцвіття складається з 20–30 квіток білого, рожевого чи бузкового кольорів

— Туберозу люблю за запах. Завдяки ній пахне все подвір'я. Тому й саджу цибулини у квітник біля воріт. Так перехожі чують запах із дороги, — каже 36-річна Ольга Піскун із міста Шепетівка Хмельницької області. — До того ж гарно виглядає. Це метровий колосок із крупних махрових квіток, що схожі на білі зірки. Здалеку нагадує великий гіацинт.

Теплолюбива, цвіте з кінця липня до початку жовтня. Суцвіття складається з 20–30 квіток білого, рожевого чи бузкового кольорів. Кожна цвіте по черзі чотири-п'ять днів.

— У догляді за нею для мене не було нічого нового. Схожа на гладіо­луси, — говорить Ольга Піскун. — Так само перед посадкою цибулини квітки треба пробудити. Без цього довго сходитимуть і не встигнуть відцвісти повний цикл. Тому кладу у вологий мох або тирсу для пророщування.

Як з'являться зелені паростки, садить у горщики. Коли проходять весняні заморозки, пересаджує у квітник на глибину 2 см. Відстань між рядками — 15 см, а між рослинами в рядку — 5–7 см. Присипає тирсою, щоб затримувалася волога в землі.

— Тубероза хоч і виростає висока, підв'язувати її не потрібно. В неї міцне коріння, що утримує квітконоси навіть під силою вітру.

В середині жовтня рослину з квітками пересаджує в горщик. Вона цвістиме на вікні до зими.

— Якщо бутонів вже немає, то перед заморозками викопую цибулини та просушую за температури 40 градусів. Пересипаю сухим піском і ставлю до весни в прохолодне місце. Зберігаю в картонній коробці. Не відокремлюю паростки, щоб не засохли. Відламую їх навесні, за два тижні до пророщування.

15 молодих цибулин дає за літо кожен кущ туберози. Рослина плодюча й не має проб­лем з розмноженням.

Зараз ви читаєте новину «Тубероза схожа на великий гіацинт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути