Майже 200 років в Україні вирощують гіркий перець чилі. Завезли його з Латинської Америки. Торік швейцарська компанія "Ліндт" додала приправу до чорного шоколаду "Ексцеленсе Чилі". У нас гострим перцем приправляють м"ясні страви, борщ.
Його вирощують із розсади, як і солодкий болгарський. Коли з"являються три перші листки, роблять пікірування, щоб захистити кущі від хвороб. Порівняно з насінням, висадженим у відкритий ґрунт, розсада сходить на 10–15 днів швидше. Тим часом урожайність збільшується на чверть.
На грядку розсаду пересаджують у середині травня. Тоді минуть нічні заморозки, а денна температура підвищиться до +15°С. Якщо ж температура знизиться, розсада припинить рости.
— На городі рядки гіркого перцю треба саджати якнайдалі від солодкого, — радить киянка 70-річна Алла Ліщинська. — Інакше після цвітіння овочі запиляться. Тоді болгарський перець буде гірким на смак.
Збирати врожай починають наприкінці липня — на початку серпня, коли перчини почервоніють. Під час першого збору обривати плоди потрібно обережно, щоб не пошкодити рослину. За сезон із куща вдається зібрати декілька врожаїв. Останні плоди зривають перед заморозками.
Зелені перчини відкладають достигати, а потім сушать. Вони зберігають смакові якості майже рік.
Коментарі