понеділок, 27 серпня 2012 07:30

Сушену моркву зберігають два роки

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Львів’янин Володимир Курч на зиму засушує овочі й фрукти. ”Сушіння краще за консервування. Відкриєш скляну тару — овоч одразу треба з’їсти. А сушені продукти в будь-який час дістанеш з коробки в  кухонній шафі, розмочиш,  і як свіженькі”, — каже він
Львів’янин Володимир Курч на зиму засушує овочі й фрукти. ”Сушіння краще за консервування. Відкриєш скляну тару — овоч одразу треба з’їсти. А сушені продукти в будь-який час дістанеш з коробки в кухонній шафі, розмочиш, і як свіженькі”, — каже він

67-річний Володимир Курч, зі Львова, другий рік заготовляє на зиму овочі та фрукти в електросушарці. Каже, так вони майже не втрачають природного кольору, смаку і запаху.

— Апарат замовила донька через інтернет. Вона кілька років сушить у ньому лікарські трави та фрукти, — говорить Володимир Михайлович. — Якось бідкався їй, що в мене в підвалі морква гниє, бо живу в квартирі й погреба немає. А вона каже: "Чому ти не купиш собі сушарку й не насушиш моркви на зиму?".

Володимир Курч сушить буряк, перець, помідори, зелень, яблука, сливи, ягоди. Збирає їх на городі за містом. Після сушки продукти довго зберігаються при кімнатній температурі у кухонній шафі. Не займають багато місця.

— Їх ставлю в герметичну коробку, бо при контакті з повітрям можуть зіпсуватися. Відкриваю коробку і доставляю туди продукти. Цим сушіння краще від консервування. Бо відкриєш скляну тару — овоч треба зразу з'їсти, щоб не скис. У 250-грамову банку поміщається 20-25 стручків сухого солодкого перцю або 16-20 томатів. Із сушених ягід і фруктів жінка готує компоти. Можна їх відмочувати у воді, тоді вони наче свіжі. Недавно вийняв із тумби перець, що засушив два роки тому. Відмочив у воді — як свіженький.

За електросушарку львів'янин заплатив 3 тис. грн. Це шафа з полицями заввишки півметра, на які рівномірно розкладають городину. Збоку дві секції з електронагрівачами, що виділяють інфрачервоне тепло. Температуру регулюють від 40 до 70°С, залежно від продукту.

— За раз можна загрузити до 7 кіло продуктів. Кожен сушиться при своїй температурі, тому не змішую їх. Що нижча температура усередині, то довше сушиться. Але дуже високу не вмикаю, бо так можна зварити продукти. Фрукти і овочі сушу при 50 градусах, трави та квіти — за 35. Готові овочі й фрукти на дотик мають бути злегка м'які. Можна також сушити м'ясо та рибу. Написано, що при температурі 60 градусів. Але я ще не пробував.

Зараз ви читаєте новину «Сушену моркву зберігають два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути