
67-річний Володимир Курч, зі Львова, другий рік заготовляє на зиму овочі та фрукти в електросушарці. Каже, так вони майже не втрачають природного кольору, смаку і запаху.
— Апарат замовила донька через інтернет. Вона кілька років сушить у ньому лікарські трави та фрукти, — говорить Володимир Михайлович. — Якось бідкався їй, що в мене в підвалі морква гниє, бо живу в квартирі й погреба немає. А вона каже: "Чому ти не купиш собі сушарку й не насушиш моркви на зиму?".
Володимир Курч сушить буряк, перець, помідори, зелень, яблука, сливи, ягоди. Збирає їх на городі за містом. Після сушки продукти довго зберігаються при кімнатній температурі у кухонній шафі. Не займають багато місця.
— Їх ставлю в герметичну коробку, бо при контакті з повітрям можуть зіпсуватися. Відкриваю коробку і доставляю туди продукти. Цим сушіння краще від консервування. Бо відкриєш скляну тару — овоч треба зразу з'їсти, щоб не скис. У 250-грамову банку поміщається 20-25 стручків сухого солодкого перцю або 16-20 томатів. Із сушених ягід і фруктів жінка готує компоти. Можна їх відмочувати у воді, тоді вони наче свіжі. Недавно вийняв із тумби перець, що засушив два роки тому. Відмочив у воді — як свіженький.
За електросушарку львів'янин заплатив 3 тис. грн. Це шафа з полицями заввишки півметра, на які рівномірно розкладають городину. Збоку дві секції з електронагрівачами, що виділяють інфрачервоне тепло. Температуру регулюють від 40 до 70°С, залежно від продукту.
— За раз можна загрузити до 7 кіло продуктів. Кожен сушиться при своїй температурі, тому не змішую їх. Що нижча температура усередині, то довше сушиться. Але дуже високу не вмикаю, бо так можна зварити продукти. Фрукти і овочі сушу при 50 градусах, трави та квіти — за 35. Готові овочі й фрукти на дотик мають бути злегка м'які. Можна також сушити м'ясо та рибу. Написано, що при температурі 60 градусів. Але я ще не пробував.
Коментарі