понеділок, 23 квітня 2018 05:05

Рожеву спірею садять у дощову погоду

Автор: WWW.FLOWER.ONEGO.RU
  Рожева спірея починає квітнути в травні. Колір варіюється від світло-рожевого до яскраво-малинового
Рожева спірея починає квітнути в травні. Колір варіюється від світло-рожевого до яскраво-малинового

— Не втрималася і купила кущ рожевої спіреї. Колись мала таку білу. Але вона є мало не на кожному подвір'ї, а рожева — тільки в мене, — каже Віра ­Павлова, 52 роки, з міста Ічня Чернігівської області. — Маю кілька сортів, у яких кольори варіюються від світло-рожевого до яскраво-малинового. Квіти покривають кущ, як ковдра.

Сорт Літтл принцес виростає 0,5 м заввишки й 1,2 м діаметром. Зібрані в щиткоподібні суцвіття червоно-рожеві квіти зацвітають у травні-липні. Сорт Голдфлейм цікавий ще й помаранчевим листям, а Криспа зацвітає плоскими парасольками з малих ніжно-рожевих квіток.

— Спірею білларда тріумфанс називаю гігантом або міні-деревом. Виростає майже 2 метри заввишки. Має темно-рожеві квіти, зібрані в густі конусоподібні суцвіття до 20 сантиметрів завдовжки. Вони з'являються в другій половині літа. Під вагою су­цвіть пагони нагинаються до землі й нагадують квітучий фонтан.

Після цвітіння збирає насіння і сушить його на папері. Навесні заповнює контейнер сумішшю листової землі та торфу. Сіє насіння, не загортає його, посипає сантиметровим шаром торфу. Сходи з'являються за півтора тижня. На третій місяць пересаджує в квітник у півтінь. Рослини рясно поливає і мульчує сіном.

— Спірею можна розмножувати насінням або вегетативно. Для гібридних видів і декоративних сортів насіннєве розмноження не підходить. Не зберігаються видові особливості.

Для розмноження відводками навесні до появи листя нижній пагін пригинає до землі, притискає камінцем і присипає землею. Верхівку прив'язує до опори. Влітку поливає кущ і відводку. За рік вкоріниться. Наступного — пересаджує її на постійне місце.

— Цього року весна так швидко шугонула, що я не встигла закріпити відводки. Тому нарізала живців. Їх можна брати протягом весни й літа.

Із зелених гілок нарізує живці по 10 см. Нижній зріз оброб­ляє "Корневином" і висаджує в контейнери з пухкою землею. За два-три місяці в живців наростає міцне коріння, і їх наступного року садить у відкритий ґрунт. Вибирає сонячне місце для пишного цвітіння куща. Викопує яму завглибшки 50 см. На дно кладе дрібні камінці для дренування. Щоб кущ краще прийнявся, вибирає дощову чи похмуру погоду. Вперше спірея цвіте з другого року життя. Той цвіт обриває, щоб рослина набралася сил.

Зараз ви читаєте новину «Рожеву спірею садять у дощову погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути