— Парника вдома не маю, тому не вирощую розсаду. Купую готову, але певних сортів. До того ж ранньої капусти не треба багато. Вибираю стійкі до розтріскування сорти. Весна ж непередбачлива по погоді. То засухи тижнями, то заливає дощами, — каже 49-річна Ірина Плакидюк із міста Самбір Львівської області.
— Беру завжди в однієї жінки. У неї свіжа розсада в ящиках, у яких росла. А не пофасована по десятках, де корінці зліплені у купу, в грудочці землі. Коли на городі починаєш роздирати, дуже ламаються.
Висаджує розсаду в другій половині квітня. Перший урожай має наприкінці червня. Для грядки обирає сонячну ділянку. Бо в затінку капуста витягується, не сформує тверді качани.
— Новинкою для мене є сорт Парел F1, що дозріває за 55 днів. Головка виростає щільною, майже 2 кілограми. Капуста стійка до хвороб, не ламається й не розтріскується. Вдвічі більшим виростає сорт Подарунок. Вона смачна як у свіжих салатах, так і у квашеному вигляді. Цим відрізняється від решти ранньої капусти, яка часто водяниста.
Садить куплену розсаду ввечері. Ідеально, коли будуть два-три прохолодні дні. Капуста любить вітряну погоду. Ямки робить на відстані 70 см. У кожну наливає по 0,5 л води. Розсаду заглиблює до першого листка. Щоб ґрунт залишався вологим і рослини прижилися, після поливання пригортає ямки сухою землею, торфом або перегноєм.
Коментарі