вівторок, 17 липня 2018 06:46

Попелиць труять інсектицидом

Автор: www.teplichniku.ru
  Попелиці смокчуть сік із рослин. Виснажені стебла й листя скручуються, квітки й зав’язь опадають
Попелиці смокчуть сік із рослин. Виснажені стебла й листя скручуються, квітки й зав’язь опадають

— Цьогоріч на огірки й кабачки тля нападає. Уже й бризкала — однаково сидить, — каже 69-річна Галина Матвійчук із Броварів на Київщині. — Перший урожай зібрала рясний. Дещо з огірків закрутила. А тепер попелиці напосілися — більше зібрати не вдасться.

І попелом трусила, і настоянкою часнику з милом бризкала. Марно. Якщо навіть хімії не бояться, то що їм ті настоянки. Сусідка казала, на полях овочі бризкають від шкідників кожні три-чотири дні.

— Попелиці смокчуть сік із рослин. Виснажені стебла й листя скручуються, квітки й зав'язь опадають, — говорить столичний біолог Наталія Логвиненко, 57 років. — Розмножуються, коли вогко й тепло. Утворюють колонії. В одній може бути до тисячі комах. Зараз трава грубіє, сохне. Вони перелазять на овочеві й плодові рослини.

Іноді колонія розростається так, що комахи обліплюють кожен листочок. Тоді біопрепарати не допоможуть. Варто застосовувати інсектициди — "Інтавір", "Актофіт". Обробляти рослину не менше трьох-чотирьох разів на місяць.

Кожні 10 днів з'являється нове покоління шкідників.

— Є хитрість, як мати свіжі огірки до приморозків, — продовжує Наталія Олександрівна. — Коли стебло підгниває чи підсихає, покладіть бічні пагони на землю та присипте мокрою землею. Її перед цим краще підживити перегноєм. Пагони пустять коріння й рослина плодоноситиме далі. Можна використати біостимулятор. Намочити в ньому ганчірочку й обмотати стебло. Потримати, доки не пустить корінь. Періодично зволожувати розчином.

Кабачки й огірки бояться холоду й приморозків. Люблять світло й тепло. Якщо є доволі місця для стебел, мають більше зав'язі. Плоди швидко переростають. Їх не радять довго лишати на пагонах. Це виснажує рослини й не дає з'явитися новій зав'язі.

Добре розвиваються поряд з грядками квасолі й гороху. А помідори садити поблизу не варто. Для огірків не підходить глинистий ґрунт. Бо в такому застоюється вода й коріння гниє. Варто додати торф чи перегній. Потрібно регулярно розпушувати сапкою. Тоді рослині вистачатиме повітря.

Коли зав'язуються плоди, треба додатково поливати і підживлювати рослини.

— Змішувати попіл із гноєм або пташиним послідом не можна — втрачається азот, — додає Наталя Логвиненко. — Розчини готують і використовують окремо.

Корисно поливати рослини зеленими добривами. Скошену траву тиждень настоюють у воді. Потім поливають нею городину.

Зараз ви читаєте новину «Попелиць труять інсектицидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути