четвер, 10 січня 2008 17:19

Помідори висівають у горщики з торфу

У січні городники запасаються насінням для майбутнього врожаю. Насамперед закуповують помідори. Цю культуру висівають на розсаду однією з перших. Із ранніх сортів у столичному магазині "Зелений світ" радять голландські "Інкок" і "Ред хотнор". Це насіння оброблене — стійке до шкідників, заморозків та засухи. Із вітчизняних ранніх сортів пропонують "Персей".

— Висівати на розсаду треба за 50–55 днів до пересадки у відкритий ґрунт, — каже Микола Гумнісов, 58 років, агроном з Інституту овочівництва і баштанства. — На город помідори висаджують десь у травні, тому висівати можна наприкінці лютого — на початку березня. Нині в січні, сіють помідори в теплицях.

У магазинах для садівників продають горщики з торфу, які найкраще підходять для вирощування розсади. Можна садити і в пластикових, каже Гумнісов. Але тоді треба готувати суміш із гною, ґрунту й піску.

— Щоб розсада добре прийнялася на городі, насіння обов"язково треба обробляти від хвороб і шкідників, — радить агроном. — І навіть голландські сорти, які вважаються обробленими.

Для насіння беруть слабкий розчин марганцівки: 1 г порошку на 1 л води. Насіння кладуть туди в марлевому мішечку на 15–20 хв.

33-річна киянка Тетяна Юша на початку січня купувала насіння помідорів "Факел" та "Волове серце". Таке нині коштує 1,5 грн за пакетик. Каже, вітчизняні сорти удвічі дешевші за голландські.

— Висаджувала насіння у молочні пакетики, — пояснює Юша. — Брала ґрунт із торфом, який продають для домашніх квітів.

Молоду розсаду поливав теплою водою

Насіння замочувала на декілька годин у 5-процентному розчині солі. Пусте тоді спливає, а якісне — опускається на дно. Потім Тетяна висушувала насінинки, поміщала у марганцевий розчин і висаджувала у горщик. Коли витикалися перші листочки, пересаджувала розсаду в більший ящик. Ставила біля вікна. Але її розсада виходила слабкою. З дачної ділянки привозила небагатий врожай.

56-річний київський пенсіонер Анатолій Сидоров теж вирощував розсаду для дачі. Купував декілька пакетиків ранніх сортів томатів "Персей" і пізніх "Волове серце". Каже, що в міських умовах справді непросто отримати добру розсаду.

— Коли насіння проростає, витикаються перші листочки, потрібне цілодобове освітлення, — зауважує Анатолій Іванович. — Я ставив над ящиком лампи денного світла.

Молоду розсаду чоловік поливав водою, нагрітою до +23°С. А вже коли сходи почали рости, брав воду кімнатної температури. Додавав мінеральні добрива: селітру, азот.

На початку квітня молоді пагінці Сидоров загартовував. Відкривав на кілька годин кватирку. Але ящик прикривав від протягів картонним листом.

— Садимо городину на дачі в перших числах травня, — додає Анатолій Іванович. — До того часу пагінці помідорів у ящиках встигають зміцніти.

Овочі в парнику дозрівають у травні

— Ранні помідори найкраще достигають у парнику, — розповідає 49-річний киянин Віктор Сидоренко. Він п"ять років поспіль вирощує городину в парнику на дачі під Києвом.
Для цього Сидоренко вирив яму глибиною 75 см. У неї вкопав дерев"яний ящик із дощок — 1,5х2 м. На низ поклав до 60 см гною і 15 см ґрунту. Гній підтримує певну температуру в парнику. Конструкцію накрив заскленими віконними рамами. Один край рами поставив трохи вище за інший — щоб на розсаду добре падало сонячне світло.
— Якщо весна тепла, висіваю помідори на початку березня, — зазначає Віктор. — У сонячні дні піднімаю раму, щоб рослини загартовувалися. До кінця травня бувають перші овочі.

Зараз ви читаєте новину «Помідори висівають у горщики з торфу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути