понеділок, 10 квітня 2017 00:30

Помідори чері вирощують у тирсі

Автор: ФОТО З САЙТА www.blogspot.com
  Помідори-чері садять і доглядають, як звичайні. У березні сіють розсаду, а наприкінці травня висаджують на город
Помідори-чері садять і доглядають, як звичайні. У березні сіють розсаду, а наприкінці травня висаджують на город

— Вишні вирощую не в садку на дереві, а на городі. Так називаю дрібні помідори. Років три тому, як попадалася на городі помідора чері, я її навіть не зривала. Тоді були в моді великі м'ясисті томати. Мала плантацію Волового серця, — каже 51-річна Лариса Капуста із селища Чуднів Житомирської області. — А зараз спеціально сію дрібний сорт. Він має найкращий вигляд консервованим на столі. Та й свіжим у салати йде на ура.

Чері солодкуваті на смак, низькорослі і не бояться хвороб. Фітофтора зачіпає їх найменше. Є високі сорти — вище метра, і низькорослі — вдвічі нижчі. Сіє три види: круглі червоні Золоте гроно, довгасті помаранчеві Кіра й жовті Лімончелло.

— На балконі зручно вирощувати сорти Акробат, Пінокіо та Перлинка. Вони невисокі і мало займають місця.

Садити і доглядати треба, як звичайні помідори. У березні сіє розсаду, а наприкінці травня висаджує на город.

— З помідорами краще поморочитись із розсадою, а не сіяти, коли потепліє. Доки дочекаєтесь тепла, то помідори не встигнуть дозріти до осені. До того ж на ніч потрібно буде накривати ділянку плівкою, щоб не вимерзли. А літом і так роботи вистачає.

Змішує 300 г землі з городу, 1 кг торфу та 200 г перепрілого гною. Насипає в контейнер землі й олівцем проводить рядки на відстані 3 см.

— Насіння чері не намочую, а одразу сію в землю. Вони й так гарно сходять.

Сіє насіння і зверху присипає тонким шаром ґрунту. Поливає теплою водою. Далі накриває лоток плівкою і ставить у тепле місце. Можна на підвіконня. Помідори люблять сонце. За тиждень проростають.

— Помідори обов'язково треба пікірувати й розсаджувати в лотки або горщики. Роблю це, коли з'являться три справжні листочки. Там вони ростуть до кінця травня або до початку червня. Мають минути нічні приморозки.

За тиждень до висадки розсаду треба привчати до холоду. Для цього виносить ящики з розсадою щодня надвір. Увечері повертає в кімнату. На городі ділянку під помідори посипає перегноєм, торфом і тирсою, переорює.

— Такий ґрунт добре утримує вологу. Тирса виділяє вуглекислий газ, який захищає коріння від гниття.

Розсаду висаджує на відстані 60–70 см для низькорослих сортів і 1 м — для високих. Так до всіх кущів доходитиме повітря і сонце.

Зараз ви читаєте новину «Помідори чері вирощують у тирсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути