46-річний Петро Федина з села Зіболки Жовківського району на Львівщині займається овочами та розсадою в теплицях понад десять років. Він — директор агрофірми "Зорепад", яка вирощує та продає овочі. Нині в нього три великі теплиці, в яких протягом року дозріває городина. З грудня до лютого росте цибуля, потім до квітня розсада, а тоді аж до листопада — огірки й помідори.
— Що б там не говорили, я знаю з власного досвіду, тепличне господарство — вигідна справа, — каже Петро Володимирович. — Одна навіть неопалювана теплиця окупить себе за два сезони, якщо в ній вирощувати самі помідори.
Чоловік говорить, що першу теплицю зробив власноруч із дерев"яних рам 1996 року.
— То була сезонна теплиця завширшки шість метрів та 20 метрів у довжину, — розповідає господар. — Накривав її односезонною плівкою. Вона служила від кінця весни до осені. Щовесни її треба було перекривати. Починав з огірків.
Федина згадує: на агровиставках за кордоном помітив, що господарі ставлять теплиці, в яких збирають врожаї увесь рік. Відтоді почав шукати інші варіанти конструкції та покриття для парників.
— Пройшов час, мої дерев"яні рами почали гнити, їх потрібно було міняти. А в Польщі господарі ставлять металеві конструкції для теплиць, — зазначає Петро Володимирович. — Вони й у монтуванні простіші, й служать довше.
Тепер у Федини дві сучасні теплиці тунельного типу, із заокругленим дахом. Вони 30 м завдовжки, 7 м завширшки. Їх установила закарпатська фірма "Авігаїл" три роки тому. Плівку господар купував на львівському підприємстві "Бонус". За рулон шириною 16 м та завдовжки 33 м заплатив 1600 грн. Плівка розрахована на п"ять років, однак чоловік каже, що при такому кліматі, як на Львівщині, прослужить і шість. Вона фільтрує ультрафіолетове проміння — пропускає стільки, скільки потрібно для рослин. А ще стійка до змін температури й пластична.
— Приїхали майстри, привезли свої матеріали й поставили теплиці за кілька днів. Одна з покриттям обійшлася в 16 тисяч гривень, — додає він. — Спочатку змонтували металевий каркас, а потім натягнули довгі смуги поліетилену.
Третя теплиця має дерев"яний каркас. Накрита такою самою плівкою. Щоправда, має подвійні стіни. Між плівками проміжок у 20 см. Ззовні всі три конструкції утеплені при землі солом"яними тюками заввишки метр.
Плівка розрахована на п"ять років
Усередині теплиці парко. Стовпчик термометра піднявся до +21°С. В ящиках на стелажах у три яруси росте цибуля. За зиму це вже другий урожай зелені. Господар планує зібрати його на початку березня. У сусідньому приміщенні цибулю висадили прямо в ґрунт. Та, за словами Петра Федини, на стелажах цибуля росте втричі швидше. Посередині теплиці квітнуть вазони. Чоловік додає, що кімнатні рослини — його хобі, а нині їм тут найкраще — більше тепла й вологи.
Теплиці опалюються. Господар установив водяний котел. Палять його дровами. Уночі взимку підтримують температуру +15°С, удень до +21°С. Петро Володимирович додає, що з часом планує перейти на сучаснішу технологію зберігання тепла:
— Зараз будують теплиці, стінки яких двошарові. А у проміжок між плівками спеціальним вентилятором заганяють прогріте повітря. Така технологія дає ефект термоса й опалення потребує менше.
Після того як у теплиці зберуть урожай цибулі, там висадять на розсаду насіння огірків, помідорів та перцю. Федина купує лише голландську продукцію. Перед сіянням нового сорту обов"язково його випробовує.
Попід стелею теплиці-розсадника чотири агролампи. Одна коштує понад 300 грн. За словами господаря, вони забезпечують для городини повний спектр сонячних променів. Лампи використовують взимку та навесні.
— Особливо важливе досвічування при вирощуванні розсади огірків і перцю, — пояснює чоловік. — Інакше рослини надто витягуватимуться, шукаючи світло.
Ґрунт у своїх теплицях Федина не міняє. Каже, достатньо, щоб він узимку раз добре перемерз. У всіх приміщеннях установлено крапельне зрошення.
До квітня теплиця буде зайнята розсадою. Опісля дві засадять шпалерними помідорами, третю — огірками.
Петро Федина розповідає, що його фірма поставляє свіжу городину до львівських супермаркетів. Перший урожай огірків чекають на початку травня. Торік ранні сорти продавали по 8–10 грн/кг.
Коментарі
2