Ексклюзиви
пʼятниця, 25 грудня 2009 09:12

Олександр Роздобудько поливає кактуси 30 відрами води

 Кактусовод із Черкас Олександр Роздобудько, 40 років, має у своїй теплиці майже 50 тис. кактусів. 5 тис. із них — колекційні. З їх насіння він вирощує рослини на продаж.

Просить не писати, де розташовані теплиці. Каже, якось його пограбували, винесли кактусів на 5 тис. грн. Підіймаємося у теплицю  крутими сходами. Повсюди великі й малі горщики, під стелею два довгі стелажі з рослинами. Скло теплиці подекуди замазане білим розчином. Так роблять, аби кактуси не погоріли.

— Улітку наверху температура підноситься до 60 градусів, — каже Олександр. — Доки підлию другий ярус, голова перестає варити. На все йде відер зо 30. Весь день затрачаю. Молоді рослини поливаю двічі на тиждень, дорослі — двічі на місяць. Із жовтня по квітень кактусам вода не потрібна. Мій знайомий каже, що йому жалко мучити рослину, і раз на місяць узимку таки поливає. Пояснюю йому: це те саме, що перервати вагітність. Якщо рослину полити, порушиться гормональний обмін, через що вона не зацвіте або захворіє. Старі кактуси без води можуть витримати три роки. Зате без сонця — ніяк.

Насіння Олександр замовляє із США через київський клуб кактусоводів. За 10 насінин платить $1–5. На насіння щороку витрачає $500.

Із жовтня по квітень кактусам вода не потрібна

— Сію у збіднений ґрунт. Землю беру з городу, один до одного розводжу з піском. Додаю трохи деревного вугілля й агроперліту. Рослини нічим не підживлюю. Через добрива тіло кактуса може репнути. Навесні й восени проводжу профілактичну обробку — обприскую їх засобом від колорадських жуків конфідором. Розчин роблю на 10–15 відсотків міцнішим, ніж на картоплю. Ллю його під корінь, потім бризкаю. Рослини не хворітимуть, будуть стійкими до шкідників.

— Кактуси підсушують ґрунт, регулюють водний баланс на городі, — розказує агроном Володимир Зімін, 39 років. — Але їх не можна садити на дуже вологій землі, бо зігниють. Ґрунт стане родючим десь за три-чотири роки після кактусів. Для теплиці виберіть таке місце, де погано ростуть квіти. Більше 15 кактусів разом не садіть. Очищайте теплицю від снігу, аби всередину потрапляло достатньо світла.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Роздобудько поливає кактуси 30 відрами води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути