Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2012 06:45

Огірки під пляшкою дозрівають у травні

Автор: фото з сайта www.stranamam.ru
  Ранні огірки в городі накривають пластиковим бутилем без кришки. Така розсада не боїться квітневих заморозків. Рослина плодоноситиме все літо
Ранні огірки в городі накривають пластиковим бутилем без кришки. Така розсада не боїться квітневих заморозків. Рослина плодоноситиме все літо

Вінничанка 35-річна Людмила Сікорська без парника та теплиці на травневі свята має свіжі огірки. Сіє їх у березні. Вибирає насіння, яке має найменший термін дозрівання.

— Набираю землю в стакани від пива. У кожен кладу по чайній ложці без верха попелу. Перемішую. Вкидаю три зернини не глибше 1,5 сантиметра, добре поливаю, й через чотири дні огірки сходять.

У хаті ростуть на підвіконні два тижні, доки не з'являться чотири справжні листки. Два перші вузькі з насінини не враховують. Тоді Людмила розрізає склянку і разом із землею висаджує на городі в добре политу лунку.

— Головне не пошкодити корінці. Можна купити торф'яні стакани. Розсаду висаджують із ними. Це краще, бо не травмує рослину.

Огірки накриває пластиковими пляшками із зрізаним дном. Застромляє їх шийкою догори. Кришки знімає, щоб рослини не спарилися.

— У землі багато вологи, пригріває сонце. У пляшці буде відпар. Температура вища, ніж на вулиці. Уночі в пляшці огірки не замерзнуть, навіть якщо приморозок.

У корчі лишає по одному стеблу огірків. Проріджує їх іще до висадки. Також сіє овочі під пляшку в ґрунт.

— У лунку кидаю кілька зернин на 2-3 сантиметри вглиб. Поливаю й одразу накриваю пляшкою. Сходять за тиждень. Пізніше прориваю, щоб лишилось одне стебло. Можна сіяти на другий день після Благовіщення. Зазвичай огірки саджають на Юрія, 6 травня. У мене тоді вже цвітуть, а ті, що проростали в хаті, дають перший урожай. Доки почнуть сотатися, на вулиці вже так тепло, що пляшка їм не потрібна.

Огірки у відкритому ґрунті господиня сіє на відстані 40 см між кущами та 1,5 м — між рядками.

— По 70 сантиметрів протягнеться лоза з обох боків, і вже не пройдеш, щоб зібрати плоди. Між рядками для економії землі висаджую рядок кормових буряків, по обидва боки ще й редиску. Її швидко вирву. А  буряки виростуть, як відра. Посіяла одного року столові, то огірки їх заглушили.

З південного боку радить посадити рядок кукурудзи. Вона захищатиме огірки від сонця.

— Весняні плодоносять усе літо. Перед першим цвітінням пирскаю їх сироваткою, молоком. Обов'язково — знизу листка. Це рятує від борошнистої роси. Щоб не горіли й не жовкли, кожного разу після дощу поливаю чистою криничною водою. Вона змиває хімію, яка осіла з опадів.

Так само вирощують ранні кабачки, цукіні, кавуни.

Балконні огірки достигають на два тижні раніше

Киянка 27-річна Юлія Зима два роки вирощує огірки на балконі. Радить сорти Хрустик і Кущовий. Має врожай на початку червня.

— Висаджую у відро від фарби. Вміщуються шість стебел. До кожного опускаю дріт зі стіни балкона. Огірки плетуться вгору, прогріваються сонцем. Достигають на два тижні раніше, ніж на городі, — розповідає.

 

Зараз ви читаєте новину «Огірки під пляшкою дозрівають у травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути