четвер, 13 березня 2008 18:05

Оброблене насіння зійде через чотири дні

Регулятори росту дозволяють насінню краще адаптуватися до погоди — легше перенести холод і засуху. Такі препарати зміцнюють імунітет рослини і допомагають їй швидше розвиватися.

— Регулятори росту навесні найчастіше купують городники, які вже спробували їх на своїх грядках. Обробляють насіння перед висіванням розсади, — розповідають у магазині "Садівник" біля метро Лісова в Києві.

Торік столичний пенсіонер 70-річний Валерій Даниленко обробив картоплю перед посадкою препаратом "Емістим С". Чоловік має присадибну ділянку в Яготинському районі під Києвом. Хоча літо було посушливе, а врожай зібрав непоганий.

— Я ставився до регуляторів росту з недовірою, — розповідає Валерій Денисович. — Думав, що це хімія, якої й без того багато попадає в землю. Обробляємо ж город від шкідників.

Спершу регулятори спробував його сусід по дачній ділянці. Якось у Даниленка більшість овочів загинуло від негоди, а сусід зібрав добрий урожай. Після того Валерій Денисович вирішив придбати препарат.

— У наших регуляторах росту хімії немає, — пояснює Сергій Пономаренко, 68 років, директор міжвідомчого науково-технологічного центру "Агробіотех", який розробляє регулятори росту рослин. — Їх роблять із мікроелементів, які добуваємо з коріння женьшеню. Хоча регулятори росту бувають природні та штучні, синтетичні.

"Агробіотех" розробляє регулятори росту понад 10 років. Німецька фірма, що вирощує орхідеї, 6 років використовує їхній "Агростимулін". Квітникарі казали, що рослини розвиваються на два тижні швидше, ніж без добавок, а кожен кущ має п"ять-шість квіток.

Регулятори росту виготовляють із коріння женьшеню

— Посійте поряд оброблене і необроблене насіння перцю — побачите різницю, — каже Сергій Пономаренко. — Зі звичайних насінин розсада виткнеться за тиждень, а то й пізніше. А з "підгодованих" —  через чотири дні.

Для зміцнення коренів розсаду слід обприскати малоконцентрованим розчином препарату — 1 мл регулятору росту на 5 л води. Таку ж процедуру роблять перед висадкою у ґрунт і коли з"являться бутони. Імпортному насінню регулятори допомагають адаптуватися до наших умов.

— Деяке імпортне насіння продають обробленим, — розповідає Сергій Пономаренко. — Його можна зразу висівати, не обприскувати ще раз, щоб не було передозування.

Директор дослідницького господарства "Тучинське" з Гощанського району Рівненської області Микола Зінчук, 79 років, використовує регулятори росту понад 10 років. Підприємство випробовує нові сорти рослин та препарати. У середині 1990-х років Зінчук домовився з іспанською фірмою. Вона надала регулятори росту в обмін на частину врожаю. Потім чоловік перейшов на вітчизняні. Каже, ефект не гірший, а коштують дешевше.

У "Тучинському" з регуляторами вирощують овочі, цукрові буряки, кукурудзу, люцерну. У сусідніх господарствах, де цим не користуються, врожаї менші процентів на 20, каже Микола Пилипович.

Киянин 55-річний Анатолій Петренко з "Емістим С" садив помідори на дачі в селі Нова Троянда біля Києва. Обробляв розчином голландське насіння. А поряд посадив наше насіння без препарату. Чоловік каже, що не подіяло — з українських сортів врожай був кращий.

— Для нових сортів городини краще застосовувати і новіші регулятори росту — "Біолан" чи "Рапдостин", — радить Сергій Пономаренко.


Які препарати потрібні для рослин


 Назва Для яких рослин  Розфасовка, мл  Ціна, грн 
 "Фумар"  Картопля, овочі, виноград, баштанні, плодово-ягідні  5  2,6
 "Корневин"  Фруктові дерева, кущі  5  3
 "Емістим С"  Картопля  5  4,5
 "Бутон"  Овочі  10  5
 "Потейтін"  Картопля  15  6
 "Івін"  Овочі  3  6
 "Чаркор"  Плодові дерева, плодово-ягідні, виноград  3  6
 "Агростимулін"  Квіти  5  6
 "Біолан"  Картопля, овочі, виноград, баштанні, плодово-ягідні  100  175
 "Радостим"  Плодові дерева, кукурудза, соняшник  250  198


Кущі полуниці обприскують тричі

Наприкінці березня прокидаються і починають рости фруктові дерева. Їх обприскують регулятором росту "Біолан". На 5 л води треба 1 мл препарату.
— Регулятор росту допомагає квітці увібрати якнайбільше поживних речовини, — розповідає Сергій Пономаренко з науково-технологічного центру "Агробіотех". — Тоді плодам не зашкодять пізні заморозки, які бувають у травні.
Нині обприскують і полуницю, щоб підсилити кореневу систему. Її обробляють також під час цвітіння і на початку серпня. Улітку обприскують до 10.00 або після 17.00, коли сонце не пекуче.

Зараз ви читаєте новину «Оброблене насіння зійде через чотири дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути