вівторок, 14 листопада 2017 00:15

Нут висаджують на рівну ділянку

Автор: www.dachnaideya.pp.ua
  Урожай нуту збирають комбайном на початку серпня. Зерно достигає рівномірно, боби не розтріскуються
Урожай нуту збирають комбайном на початку серпня. Зерно достигає рівномірно, боби не розтріскуються

— Сміюся з байок насіннєвих фірм, коли кажуть, що в їхніх сортах нуту в стручку по шість зернин. Максимум може бути дві зернини. І то одна буде менша за другу, — розповідає 54-річний Іван ­Середюк із селища Любашівка Одеської області. Вирощує нут чотири роки тому.

— Це культура довгого світлового дня, тому сію її ранньою весною. Якщо пізніше, врожаю буде в кілька разів менше.

Нут, або турецький горох — морозостійка культура. Витримує до 8 градусів морозу. Але коли цвіте й закладає боби, має отримувати багато тепла. За поживною цінністю нут переважає всі інші види зернобобових, у тому числі горох, квасолю та сою. Вегетаційний період рослини — 90–110 днів. З гектара збирають 20–30 ц.

— Нут витримує ­посуху, тому його вигідно вирощувати. Має міцне коріння, яке надовго запасає воду. Як тільки в ґрунті її надлишок, до рослини липнуть хвороби. А деякі культури без достатньої вологи пропадають. От, наприклад, кукурудза в засуху відразу листки скручує в трубочку. Не має сил на закладання великих качанів.

До ґрунтів нут невибагливий.

— Головне, щоб ділянка була без бур'янів та рівна, як стіл, — каже Середюк.

Сіє на своїх полях крупнонасінні сорти Пегас, Антей і Буджак. Вони ціняться найдорожче.

— Посадивши нут на ділянці, економлю на підживленні на наступний рік. На його корінцях є бульбочкові бактерії, які засвоюють азот із повітря і збагачують ним ґрунт. Тому він є цінним попередником для багатьох сільськогосподарських культур.

Для вирощування та збирання нуту не потрібна спеціальна техніка. Підійде та, що для пшениці чи вівса.

— Проблемою є відсутність в Україні зареєстрованих препаратів проти бур'янів для нутових полів. Доводиться брати гербіциди без ліцензії, ефективність яких перевіряти на своїх посівах.

Урожай збирають комбайном на початку серпня. Зерно достигає рівномірно, боби не розтріскуються й не обсипаються.

Вирощування нуту рентабельніше за кукурудзу

— В Україні для нуту та сочевиці сприятливі кліматичні та географічні умови. Не вистачає тільки знань про технологію, — говорить Денис Мацегора, 40 років, керівник компанії "АгроКанада" з канадського Монреаля. — Українці мало споживають ці культуру. Тут вони екзотичні. А в Європі з кожним роком попит на них збільшується через моду на здорове харчування.

Вирощування нуту рентабельніше, ніж кукурудзи. Тонну зерна нуту на світових ринках продають за 35 тисяч гривень. Однак в Україні важко нарощувати обсяги виробництва через неналагоджені агротехнології, обмежений внутрішній ринок та слаборозвинені канали виходу на зовнішні ринки. Аграрії три роки експериментують на полях, перед тим як отримати прибуток. Дехто кидає справу.

Зараз ви читаєте новину «Нут висаджують на рівну ділянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути