Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 18:58

На зиму над виноградом роблять міні-теплиці

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Андрій Прилепко з села Мачухи Полтавського району показує трикілограмове гроно білого винограду.  Чоловік із родиною вирощує  50 сортів винограду
Андрій Прилепко з села Мачухи Полтавського району показує трикілограмове гроно білого винограду. Чоловік із родиною вирощує 50 сортів винограду

Родина Прилепків із села Мачухи на Полтавщині вирощує 50 сортів винограду. Грона достигають вагою 3,5–4 кг.

— Думали, на Полтавщині виноград не ростиме, — каже 20-річний Андрій. Прилепки вирощують кущову рослину 10 років. — Раптом сорт Аркадія дав блискучий урожай.

Родина саджає виноград восени й навесні.

— Восени найкраще для саджанців кінець вересня — початок жовтня, — веде далі. — Бо мають укоренитися до холодів. Навесні саджають до травня, як минули морози.

Ямку під саджанці Андрій копає метр на метр, так само й завглибшки. Туди ставить мішок із керамзитом (камінці для дренажу). У ньому закріплює трубу, під яку ллє воду.

— Корінь має відчувати вологу і рости униз, заглиблюватися, — пояснює.

Змішує 4 відра перегною з 300 г суперфосфату, 150 г сірчанокислого калію і 5 відрами піску. Додає чорнозем і заливає водою. Сумішшю на 30 см закладає яму. Далі у 40 см накриває змішаними 4 до 1 чорноземом із піском. Корінь заглиблює на 20 см. Зверху навколо куща залишає яму в 30 см. У неї по периметру вставляє шматки шиферу чи круг від металевої бочки.

Думали, на Полтавщині виноград не ростиме

— У тій лощинці особливий мікроклімат, — пояснює мати Андрія Олена Прилепко, 39 років. — Рослині тепліше, й волога зберігається. На зиму лощину загортаємо. Навесні відкопуємо. Це робимо перші п"ять років.

Саджанці поливають через 10–15 днів. Далі три-чотири рази на літо. Між кущами винограду мусить бути 1,8–2,5 м, між рядами — 2,5 м.

Як бруньки розпускаються, залишають два зелені паростки, решту — виламують. Довгі паростки прив"язують до шпалери. Для  врожаю залишають до 2,5 м лози. На зиму кущі обрізають до метра.

— Лозу зв"язую мотузками й придавлюю скобами до землі, — розказує Андрій. — Із жорсткого дроту робимо дуги й накриваємо плівкою. Виходить міні-тепличка. Лоза не має лягати на землю й торкатися плівки, бо попріє. Для циркуляції повітря торці не закриваємо.

Найбільше виноградарям шкодять оси. Вони з"їдають до 60% урожаю.

— Ставили ловушки з меду, пива, шипшини, кока-коли — не допомагає, — зітхає Олена. — Тепер шиємо з агроволокна спанбонд мішечки, марлеві оси прогризають. Вони пропускають вологу і повітря.

Зараз ви читаєте новину «На зиму над виноградом роблять міні-теплиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути