понеділок, 15 жовтня 2018 07:55

На кущі сорту Гранада виростають 15 картоплин

Автор: WWW.RASTIM.COM.UA
  Картоплина сорту Гранада — продовгастої форми, досягає майже 100 грамів. З одного зрілого куща збирають до 15 штук
Картоплина сорту Гранада — продовгастої форми, досягає майже 100 грамів. З одного зрілого куща збирають до 15 штук

— Цього року експериментувала з картоплею Гра­нада. Не знаю, чи то сорт добрий вдався, чи погода допомогла, але мала хороший урожай, — розповідає Галина ­Трохимчук, 54 роки, із селища Більмак Запорізької області. — Із кілограма картоплі вродило 10. Залишила далі на розвід.

Гранада — це сорт німецької селекції, зареєстрований у Європі 2015 року. Невибагливий до посухи. Він добре родить на будь-якому ґрунті. Картоплина продовгастої форми досягає майже 100 грамів. З одного зрілого куща збирають до 15 штук.

— Картопля Гранада є ідеальною для смаження, бо зовсім не пригорає. Відрізняється від інших сортів видовжено-овальною формою. Легко оббирається, бо має тонку шкірку без глибоких вічок.

Рослини матимуть вдосталь вологи, якщо висадити їх на відстані 10 см.

Робить рівчак, вкидає картоп­лю і притискає ногою.

— Висаджую на глибину 5–7 сан­тиметрів. Під час росту підгортаю кущ ще на 10. Картоплина має бути покрита 17-сантиметровим шаром землі. Не більше. Щоб бульба мала однаково правильну форму, перед посадкою розпушує землю, аби не було грудок. Тоді сорт наростить пишне коріння, яке з глибини тягнутиме вологу.

За місяць після посадки підживлює мінеральними добривами. У 10 л води розчиняє 20 г суперфосфату та по 10 г сечовини і сульфату калію. Викопує картоплю через чотири місяці. Овоч має високу стійкість до проростання, тому добре зберігається в погребі до ­травня.

— Цього року гарний урожай картоплі, бо було достатньо дощів під час цвітіння. Хоча є трохи гнилої. Торік посадила новинку — французький сорт Вітелотте, в якого картоплина всередині та зовні темно-фіолетова. Смаком від звичайної не відрізняється. Польський сорт Тайфун із 4 кілограмів дав 13 відер урожаю. Найменша картоплина заважила 264 грами. Ці сорти стійкі до фітофторозу та картопляної нематоди — жучок, подібний до нитки. Заражає рослину і ґрунт, відкладає личинки на глибину до 8 метрів. На враженій ділянці не ростиме ані картопля, ані інші овочі.

— Сорт Гранада заслуговує на увагу. Хоч йому лише три роки, він швидко поширився у світі. Україна не виняток. Дає ­50–70 тонн картоп­лі з гектара, — розповідає Микола Фурдига, 37 років, заступник директора Інституту картоплярства.

— Крім нього, цього року популярний сорт Княгиня. Вивели його в нас в Інституті від схрещування Беллароси та Слов'янки. Дає врожаю 75 тонн з гектара.

Княгиня — сорт стійкий до фітофторозу. Зовні рожевий із заглибленими вічками, а всередині жовтий. Червона продовгаста картопля Фотинія дає по 24 бульби з одного корча.

Загалом цей рік вдалий для картоплі. Опадів вистачало, але подекуди аж занадто. Через це маємо проблеми з якістю. Від перенасичення вологою виникає бактеріоз і гниль. Раджу закуповувати картоплю на зиму за два тижні. До того часу заражена перегниє, і буде видно не­якісну бульбу.

Зараз ви читаєте новину «На кущі сорту Гранада виростають 15 картоплин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути