понеділок, 10 грудня 2018 06:11

Малинове дерево на зиму утеплюють

Автор: www.zelenj.ru
  Малинове дерево — це високий кущ зі здеревілими пагонами. Може досягати двох метрів. Так вирощують штамбові сорти малини Таруса і Казка. За правильного догляду врожай з одного штамба виходить чотири–п’ять кілограмів
Малинове дерево — це високий кущ зі здеревілими пагонами. Може досягати двох метрів. Так вирощують штамбові сорти малини Таруса і Казка. За правильного догляду врожай з одного штамба виходить чотири–п’ять кілограмів

— Зі звичайної малини перейшов на малинові дерева. Це не спеціальні сорти, а спосіб обрізки куща. Так легше збирати врожай, — розповідає Анатолій Сосновий, 48 років, із села Сміле Роменського району Сумської області.

Малинове дерево — це високий кущ зі здеревілими пагонами. Може досягати 2 м. Гілки, що вже відплодоносили, зрізають, а верхівки молодих пагонів прищипують. Від цього починається швидкий ріст бічних гілок. Так вирощують штамбові сорти малини Таруса і Казка. За правильного догляду врожай з одного штамба виходить 4–5 кг. Ягоди виростають до 4 см завдовжки, вагою — майже 15 г.

— Завдяки такій підрізці, які крупні не були б ягоди, пагони не ламаються. Кущ залишається відкритим до сонця, від чого врожай швидше дозріває. В цих сортів не буває шипів.

З осені копає живці малини. Відрізає гілку 20 см із кількома бруньками, садить у відро з торфом і піском. Залишає в коморі проростати. Навесні садить у ями розміром 50х50 см, завглибшки 30 см. Насипає землю перемішану з піском. Так повітря і вода доходять до найдрібніших корінців.

— Щоб малина прижилася на новому місці, корінь не має бути сухий, а посадка глибока. Не варто закопувати далеко, бо паростки не зможуть пробитися. Аби малина не розросталася по всій ділянці, навколо неї саджу часник. Він зупиняє її ріст.

Малинове дерево окутує на зиму тільки перші два роки.

— Тоді рослина міцнішає і вже менше клопоту. Накриваю сухим кукурудзинням чи очеретом шаром 7–8 сантиметрів. Якщо зробити більшу подушку, то коріння зіпріє та погниє. Поліетиленової плівки не беру, бо не пропускає повітря. Під целофаном на рослині заведеться цвіль.

Зараз ви читаєте новину «Малинове дерево на зиму утеплюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути