— Кілька років влітку садила картоплю з прихоті, а тепер з нужди, — розповідає Тетяна Білоцерківська, 55 років, з села Великі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області. — Від злив у городі стояли калюжі. Щоб було що їсти, доведеться ще раз клапоть засадити. Літня картопля дає солодший урожай, ніж весняна. Та —водяниста.
Для пророщування бульби тиждень тримає за температури 25–30° С, а решту часу — за 7–10°С, у достатньо освітленому і добре провітрюваному приміщенні.
— У липні для картоплі найкраща пора, — продовжує. — День уже починає скорочуватися, і картопля гарно сходить. Основна маса бульб розвиватиметься у вересні. Тоді температура потроху знижується і закладається краща насіннєва картопля. Так не переведеться потрібний сорт.
Картоплини, більші за куряче яйце, розрізає вздовж. Місце розрізу посипає сумішшю деревного попелу з цементом у пропорції 4:1. За три дні місце зрізу заростає захисною оболонкою. Це стимулює ріст паростків, підвищує імунітет і сортостійкість. Або можна скласти в ящик і час від часу обприскувати розчином біопрепаратів.
— Роблю ставку на нові сорти, бо врожайніші. Давні — вразливіші до вірусних хвороб. Для літа підходять ранні й середньостиглі сорти, які дозрівають за 100 днів. З перших вирощую Вікторію, Удачу, Лауру, Подолянку, з других — Пікассо, Скарб, Шаман, Чорний принц, Канібал.
Перед посадкою картоплі розкидає по полю гній, потім мотофрезою переробляє ґрунт, щоб розпушився. Завдяки цьому ще й повітрям насититься. Робить грядки і в слід від сошки вдавлює ногами заглибини по 10–12 см на відстані 40 см. Між рядками — 80 см. Вкладає у лунки насіннєву картоплю. Загортає землю, розрівнюючи граблями.
— Завдяки широкому міжряддю нагортати можна мотоблоком. Чіпляю насадку з дисковим окучником. Вони розбивають великі грудки та підгрібають землю до стебел картоплі.
Підгортання розпушує землю, коріння дихає і бур'яни пропадають. На малій ділянці можна зробити це сапкою, на великій — культиватором.
— Не варто формувати одразу щільний шар укриття, бо він погано пропускатиме повітря, затримуватиме сходи. Краще нарощувати його поступово. Завдяки постійному розпушуванню землі до куща надходить кисень. Той ширше розростається і формує багато зав'язі. Так виходить більший урожай, — каже Тетяна Білоцерківська.
Підгортає три-чотири рази. Не тільки, коли картопля сходить, а й коли виростають великі кущі. Наприкінці вересня — початку жовтня збирає врожай.
Колорадських жуків виганяють матіолою
— Жуки звикають до всіх отрут, яку не винайшли б. Тому їх віднаджую з городу народними методами, щоб картопля була екологічна, — говорить Олег Гончар, 63 роки, з села Іванчиці Рожищенського району Волинської області.
— Добре відлякують колорадських змішані посадки. Між картопляними рядами сію квасолю, календулу й чорнобривці, полин, часник. Найбільше полюбив сіяти матіолу. Її аромат відлякує жуків.
Для обприскування картоплі в 10 л окропу кладе п'ять порізаних гілок полину. Ніч настоює. Проціджує і обприскувачем проходиться по ділянці. Робить так двічі на місяць, бо настій гальмує ріст картоплі.
— Хто не вірить у народні методи, може перед посадкою помити бульбу препаратом Престиж або Актара. Їх колоради бояться, і такий обробіток менше шкодить урожаєві, ніж обприскування кущів цими засобами.
Коментарі