понеділок, 06 липня 2020 07:51

Літня картопля росте солодшою

Автор: orchardo.ru
  Для пророщування бульби тиждень тримають за температури 25–30 градусів, далі — при 10
Для пророщування бульби тиждень тримають за температури 25–30 градусів, далі — при 10

— Кілька років влітку садила картоплю з прихоті, а тепер з нужди, — розповідає Тетяна Білоцерківська, 55 років, з села Великі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області. — Від злив у городі стояли калюжі. Щоб було що їсти, доведеться ще раз клапоть засадити. Літня картопля дає солодший урожай, ніж весняна. Та —водяниста.

Для пророщування бульби тиждень тримає за температури 25–30° С, а решту часу — за 7–10°С, у достатньо освітленому і добре провітрюваному приміщенні.

— У липні для картоплі найкраща пора, — продовжує. — День уже починає скорочуватися, і картопля гарно сходить. Основна маса бульб розвиватиметься у вересні. Тоді температура потроху знижується і закладається краща насіннєва картопля. Так не переведеться потрібний сорт.

Картоплини, більші за куряче яйце, розрізає вздовж. Місце розрізу посипає сумішшю деревного попелу з цементом у пропорції 4:1. За три дні місце зрізу заростає захисною оболонкою. Це стимулює ріст паростків, підвищує імунітет і сортостійкість. Або можна скласти в ящик і час від часу обприскувати розчином біопрепаратів.

— Роблю ставку на нові сорти, бо врожайніші. Давні — вразливіші до вірусних хвороб. Для літа підходять ранні й середньостиглі сорти, які дозрівають за 100 днів. З перших вирощую Вікторію, Удачу, Лауру, Подолянку, з других — Пікассо, Скарб, Шаман, Чорний принц, Канібал.

Перед посадкою картоплі розкидає по полю гній, потім мотофрезою переробляє ґрунт, щоб розпушився. Завдяки цьому ще й повітрям насититься. Робить грядки і в слід від сошки вдавлює ногами заглибини по 10–12 см на відстані 40 см. Між рядками — 80 см. Вкладає у лунки насіннєву картоплю. Загортає землю, розрівнюючи граблями.

— Завдяки широкому міжряддю нагортати можна мотоблоком. Чіпляю насадку з дисковим окучником. Вони розбивають великі грудки та підгрібають землю до стебел картоплі.

Підгортання розпушує землю, коріння дихає і бур'яни пропадають. На малій ділянці можна зробити це сапкою, на великій — культиватором.

— Не варто формувати одразу щільний шар укриття, бо він погано пропускатиме повітря, затримуватиме сходи. Краще нарощувати його поступово. Завдяки постійному розпушуванню землі до куща надходить кисень. Той ширше розростається і формує багато зав'язі. Так виходить більший урожай, — каже Тетяна Білоцерківська.

Підгортає три-чотири рази. Не тільки, коли картопля сходить, а й коли виростають великі кущі. Наприкінці вересня — початку жовтня збирає врожай.

Колорадських жуків виганяють матіолою

— Жуки звикають до всіх отрут, яку не винайшли б. Тому їх віднаджую з городу народними методами, щоб картопля була екологічна, — говорить Олег Гончар, 63 роки, з села Іванчиці Рожищенського району Волинської області.

— Добре відлякують колорадських змішані посадки. Між картопляними рядами сію квасолю, календулу й чорнобривці, полин, часник. Найбільше полюбив сіяти матіолу. Її аромат відлякує жуків.

Для обприскування картоплі в 10 л окропу кладе п'ять порізаних гілок полину. Ніч настоює. Проціджує і обприскувачем проходиться по ділянці. Робить так двічі на місяць, бо настій гальмує ріст картоплі.

— Хто не вірить у народні методи, може перед посадкою помити бульбу препаратом Престиж або Актара. Їх колоради бояться, і такий обробіток менше шкодить урожаєві, ніж обприскування кущів цими засобами.

Зараз ви читаєте новину «Літня картопля росте солодшою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути