понеділок, 21 січня 2019 07:41

Квітучі кактуси взимку виставляють на яскраве сонце

Автор: www.landas.ru
  Кактус Михановича має приплюснуте  п’ятисантимет­рове сірувато- зелене стебло та верхівку іншого кольору
Кактус Михановича має приплюснуте п’ятисантимет­рове сірувато- зелене стебло та верхівку іншого кольору

— Захотіла вирощувати кактуси. Тільки не звичайні зелені, а різнокольорові. Ці "їжачки" популярні, — розповідає Леся Кривенда, 30 років, із Миколаєва. — Стебла в них зелені без колючок, але їх майже не видно за яскравими кульками зверху.

Квітучий японський кактус називається гімнокаліціум. Залежно від виду виростає 3–30 см. Стебло буває плоским або округлим, на верхівці якого — квітка. Тримається

до 10 днів. Зацвітає рослина на третій рік після посадки. Цвітіння триває з березня до жовтня. Буває горбатий із блакитно-зеленим стеблом і квітами кремового кольору. Виростає майже 50 см. Найменшим різновидом є гімнокаліціум крихітний, до 3 см у діаметрі. Стебло має попелясто-коричневе. Квіти великі, білі, завдовжки до 6 см.

— Найвідомішим видом із квітучих є кактус Михановича. Має приплюснуте 5-сантиметрове сірувато-зелене стебло і верхівку рожевого, білого та жовтого кольорів. Це одні з найменш вибагливих кактусів. Вони легко переносять сухе кімнатне повітря та зміну температури. Узимку потребують сонця, тому ставлю на вікно. Навесні забираю, бо прямі промені можуть попекти рослину.

Поливає та підживлює добривами для кактусів раз на місяць. Обприскувати не треба. Між поливами земля повинна повністю просихати. Пересаджує молоді рослини щороку навесні, дорослі — раз на три роки.

— Треба оновити ґрунт. Він закислюється від водопровідної води. Кулясті гімнокаліціуми найкраще виглядають у круглих неглибоких горщиках.

При пересадці обтрушує коріння від старої землі й садить у новий горщик зі свіжою пухкою. Вона добре пропускатиме воду й повітря. Для неї змішує в рівних пропорціях дернову та листову землю. Також кладе дрібно биту цеглу чи деревне вугілля, торф, перегній і пісок. Ставить на два тижні в притінене місце.

— Розмножувати можна насінням і бічними відводками, але їх утворюють не всі види. Якщо відсадок є, то відділяю його від материнської рослини, акуратно повернувши пінцетом або пальцями. Залишаю для підсушування на відкритому повітрі на 24–48 годин. Тоді саджу в зволожену землю. Насінням розмножити важче, але надійніше. Виростуть міцніші та здорові паростки.

Для посіву використовує таку ж землю, як і для пересадки, але дрібнішу. Висіває насіння, не заглиблюючи в ґрунт. Накриває плівкою, щоб зберігалася волога. Підтримує температуру +20°С. Підсохлий ґрунт обприскує. За два тижні з'являються перші сходи. За рік розсаджує рослини по окремих горщиках.

— Японські кактуси любить плаский червоний кліщ. Йому важко проколоти товсту шкірку рослини, тому осідає біля точки росту. Від цих шкідників з'являються іржаві сухі плями на молодих кактусах.

Для боротьби з кліщем миє рослину теплою водою і протирає слабким розчином етилового спирту. Також шкодить щитівка. Про появу цього шкідника свідчать жовті цятки, що поступово збільшуються в розмірах, і рослина засихає. Допомагає спирт із милом. Змішує 15 мл рідкого мила, 10 мл спирту і 1 л теплої води. Намочує в розчині вату і протирає всю поверхню кактуса.

— Найнебезпечніша хвороба гімнокаліцуума — загнивання кореневища. Таке буває через зайву вологу. Якщо це сталося, треба рослину вийняти з ґрунту. Корінь підсушити й посадити в нову землю.

Зараз ви читаєте новину «Квітучі кактуси взимку виставляють на яскраве сонце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути