Киянин Юрій Горленко, 75 років, вирощує на дачі десяток кущів порічок і чорної смородини. Деякі із них посадив одразу, як 20 років тому купив дачну ділянку в селищі Баришівка під Києвом.
— Багато кущів смородини перемерзло в роки, коли були морози понад 30 градусів, — розповідає Юрій. — Вони почали всихати, довелося викорчувати.
Молоді кущі чоловік висаджує із кінця серпня аж до початку жовтня. Каже, навесні смородина рано починає рости. Тоді садити молоді кущі не можна, бо погано приживатимуться.
— Для саджанців треба вибирати місце на ділянці, де близько знаходяться підземні води, — радить Юрій Горленко. — Ґрунт не повинен бути пересохлим.
Садити бажано саджанці одно— або дворічного віку під кутом 45 градусів. Ямку викопують так, щоб корінню в ній не було тісно. Нижні бруньки на пагоні повинні бути прикриті землею. Під час посадки в яму кидають золу та добрива, а кущ поливають.
— Навесні наступного року молоді насадження бажано підживити азотними добривами, — каже Юрій Горленко. — До осені на кущі з"явиться декілька молодих пагонів. Із них варто залишити чотири найсильніших, які формуватимуть скелетні гілки, а інші зрізати.
Між кущами смородини Горленко радить залишати відстань 1,5–2 м. Тоді коріння зможе розростатися. Збирати врожай і підрізати гілки теж буде зручніше.
Коментарі