— На зиму кущі винограду присипаю землею. Головне — не утеплювати звичайною плівкою. При потеплінні температура й волога під нею підвищуються і пагони починають гнити, — каже 41-річна Ангеліна Борсук із міста Кролевець Сумської області.
Зібрала 70 сортів винограду. — Якщо синоптики передбачають, що зима буде сувора, накриваю ще й лапником. Це гілки хвойних дерев. Найкраще гріють соснові чи з ялини.
Обрізати кущ починає за два тижні після обпадання листя.
— Раніше не треба, бо порушиться накопичення поживних речовин у пагонах. Але й пізніше не варто. Як почнуться холоди, лоза стане крихкою і при обрізанні ламатиметься.
Відрізує лише хворі та старі пагони.
— Перед зимівлею краще залишити трохи зайвого, ніж обрізати забагато. Інакше рослина може вимерзнути.
Потім дезінфікує лозу від хвороб 3-відсотковим залізним купоросом. Розводить його 300–400 г на 10 л води й обприскує. В сухий день пригинає пагони до землі та присипає шаром ґрунту в 20 см. До цього часу повинні пройти перші заморозки й лоза трохи загартується.
— Відкриваю кущі від сплячки наприкінці березня. Якщо пізніше — можуть підпаритися.
Коментарі