понеділок, 22 жовтня 2012 00:00

Кролі трусять головою від отиту

46-річна Лідія Куценко з міста Сміла на Черкащині розводить кролів. За хатою у семи клітках тримає чотири десятки тварин.

— Цього літа кролиця перехворіла трясучою головою, на це в народі кажуть кривошия. Клітки вкриті тонким металом, який у спеку нагрівається. Клала зверху старі куртки, ковдри, щоб було не так жарко. На ніч знімала. У цьому році прогавила і не накрила зранку. Після обіду кинулася до кролів, а вони всі повилягали і роти порозкривали. Злякалася, думаю зіб'ю температуру. Наточила з колонки холодної води та й полила клітку. Через щілини попало до кролів. Ще й подумала, чого вони так посхвачувалися, може, злякалися шуму. А через пару днів кроличка стала погано їсти і весь час мотала головою, — згадує.

Понесла кролицю до ветеринара.

— Трясуча голова або кривошия не є хворобою. Це симптом іншого захворювання, — розповідає ветлікар 38-річний Анатолій Загреба. Він лікував кролицю Лідії Куценко.— Тоді виявив отит. Краплина води потрапила у вухо, пішло запалення. А поряд знаходиться "апарат", що відповідає за координацію тварини. От вона уже і трясе головою. Пролікували отит і все минуло.

При кривошиї у тварини можуть швидко рухатися в різні боки очі. Це ознака, що паморочиться голова.

— Інколи кріль може бути дезорієнтований настільки, що не зможе навіть іти. А буде крутитися в різні боки, намагаючись знайти рівновагу. Усипляють, коли інфекцію вилікувати неможливо. Тоді тварина перестає їсти й пити. Більшість із легкою формою можуть жити. Потрібно взяти аналізи. Можуть бути проблеми і з нервовою системою, пухлина мозку чи крововилив. Інколи недуга виникає через травму. Коли кролика тримає дитина, тварина намагається вирватися і падає вниз головою. Або ж кліщ заліз у вухо.

Коли хворіють багато кролів, радить здорових тримати окремо.

Зараз ви читаєте новину «Кролі трусять головою від отиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути