— Хурму не купую на базарі, а збираю у власному саду. Її ще називають божественною сливою, — говорить 46-річна Оксана Матвійчук із Бердичева на Житомирщині. — Зривати плоди з дерева треба обережно. Вони м'які і можуть пом'ятися. Тоді довго не лежатимуть. А вони ж мають визріти. Так зникне терпкуватий смак. Вирощую сорт Росіянка. Вона не боїться морозів.
Дерево виростає до 10 м. На ньому мало листків і багато плодів, розміром з лимон. Садити її можна без пари.
— Хурма не потребує особливого догляду. Усе як зі звичайними плодовими деревами. Але, на відміну від них, вона не боїться хвороб, тому її не треба обприскувати хімікатами. Найскладніше — це пророщування. Не кожна насінина прокльовується. Про запас сію кілька штук.
Із м'якої стиглої хурми виймає кісточку. Замочує в слабкому розчині марганцівки на день для дезінфекції.
— Не можна просто кинути кісточку в землю і чекати, що проросте деревце. Її спочатку треба проростити.
Замочує в магазинному стимуляторі росту.
— Я для хурми роблю власний біостимулятор із соку алое. Розрізаю листя і вичавлюю чайну ложку. Заливаю половиною склянки теплої води.
Кісточку хурми кладе в два шари марлі, намочені в цьому розчині. Загортає її в целофановий пакет.
— До насіння має доходити повітря. Роблю в пакеті кілька проколів.
Кладе замотані кісточки на 1,5–2 місяці на другу полицю холодильника. Там температура +6°C.
На дно довгого горщика кладе дрібні камінці для дренажу. Тоді готує землю. Змішує в рівних пропорціях торф і пісок.
У цю суміш кладе кісточку хурми з холодильника на ребро. Так краще проростає пагінець. Глибина має бути 1–2 см. Горщик накриває склом і ставить у тепле місце. Щодня його відкриває для провітрювання і обприскує водою. Перші пагони з'являються через 2–3 тижні. Коли вони виростають до 15 см, розсаджує по окремих горщиках.
— Хурма може так і рости в кімнаті в горщиках. Але рослина буде до півтора метра і декоративною. Щоб отримувати врожай, саджу її в саду. Першу зиму деревце має бути в приміщенні, а на наступну весну можна висаджувати. За цей час треба поступово, раз на 2–3 місяці збільшувати розмір горщика. Якщо зробити це різко, закиснуть корінці.
Для хурми в саду вибирає таке саме місце, як для персика. Тепле і без протягів. Можна й поряд їх садити. Перші плоди з'являться в кінці жовтня на 4-й рік після посадки. До цього часу потрібно обривати цвіт, щоб дерево набралося сил.
— Поливати дерево треба в міру висихання. Потроху, а не робити біля стовбура озеро. У перші два-три роки підживлювати калійними добривами, щоб зміцнити корінь. Навесні додавати перегній.
Із п'ятирічних дерев збирає 20 кг плодів. Зі старших на 5–10 кг більше.
Коментарі