вівторок, 19 лютого 2019 05:50

Кору від зайців ховають під кукурудзяними стовбурами

Автор: www.agronomu.com
  Зайці взимку шкодять молодим деревам, обгризаючи кору. Їх відганяють хвойними гілками чи кукурудзяним бадиллям
Зайці взимку шкодять молодим деревам, обгризаючи кору. Їх відганяють хвойними гілками чи кукурудзяним бадиллям

— Зайці наробили такого лиха, що не знаю, чи впораюся. Нема як загородити садок з боку лісу, і вони туди постійно навідуються. Це в нас дача, тому не щодня буваємо, — говорить Любов Костюшко, 56 років, із села Халеп'я Обухівського району Київської області. — Торік такого не було. А цієї зими погризли кору на молодих деревах, скільки дістали.

Змастила стовбури солоним свинячим жиром. Щоб не потріскалися.

— Дієвіше не жиром тицяти по деревині, а обмотати хвойними гілками та кукурудзяним бадиллям. Запах відлякує зайців, — розповідає Микола Загрійчук, 60 років, власник садового центру в Ужгороді. — Врятувати дерево допоможе суміш глини і коров'ячого гною, змішаних у рівних пропорціях. Можна використовувати й готові бактерицидні препарати, наприклад Раннет.

Якщо на дереві з'явилася рана, обмотує стовбур полі­етиленовою плівкою. Не пропускає повітря та води, тому деревина добре гоїться. Зверху обгортає руберойдом, щоб захистити пошкоджену кору від сонячних опіків.

— Уже до літа на місці рани утворюється тонка кора. Тоді стовбур оглядаю ще раз і за потреби очищую від омертвілої тканини. Змащую садовим варом і обмотую плівкою до повного загоєння. Якщо камбій висох, краї рани поступово зближуватимуться, доки не зімкнуться та не обростуть корою. Періодично по краю шару, що наріс, роблю подряпини, аби стимулювати утворення нової тканини. Від цього має залишитися щільний рубець на стовбурі яблуні.

Якщо зріз не змастити, він відмирає поступово. На його місці утворюється дупло, де заводиться грибкова інфекція. Замість садового вару можна брати й масляну фарбу на оліфі.

Зараз ви читаєте новину «Кору від зайців ховають під кукурудзяними стовбурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути