четвер, 18 жовтня 2007 18:15

Кімнатні рослини пересаджують за три тижні після покупки

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Тагуї Атаян (зліва) продає розсаду глоксиній у підземному переході столичного метро Петрівка
Тагуї Атаян (зліва) продає розсаду глоксиній у підземному переході столичного метро Петрівка

Жителька міста Горлівка Донецької обл. Елеонора Маргарян, 43 роки, на продаж до столиці привозить кімнатні рослини.

Елеонора — садівник-аматор. Має про це довідку з Горлівської міськради. У підземному переході метро Петрівка Еля — так квіткарку звуть постійні покупці — продає глоксинії.

— Це багаторічна кімнатна рослина, — пояснює вона трьом жінкам. — Квітки — як грамофончики на ніжках — по 10 сантиметрів у діаметрі. Розпускаються одна за одною і цвітуть цілим букетом із травня до вересня. У мене фіолетові, червоні, білі, з рюшиками та махрові. Є й зозулясті. Яку вам вибрати?

Літній жінці сподобалися червоні махрові й фіолетові квіти. Елеонора кладе розсаду в поліетиленовий пакет, виймає папірець-інструкцію.

Молоді рослини вирощує в полістирольних стаканчиках. Жінка поскладала їх у картонні коробки та поставила попід стіною.

— "Дітки" глоксинії продаю по 7 гривень незалежно від сорту, — розказує наступному покупцеві. Показує по каталогу, які сорти в неї є. — От ви вагаєтесь, а жінки завжди купують щонайменше дві рослинки.

Глоксинія виростає з насіння за два місяці

Поряд із "дітками" стоять кілька великих вазонів глоксиній, кожен із квітками. За ними Еля просить прийти ввечері, бо тримає їх на вітрині. Так виглядатиме уся розсада за кілька місяців, пояснює покупцям. Великі вазони продає по 35 грн, класичні глоксинії з махровими квітками — по 40–45 грн. Каталоги з малюнками квітів Еля продає по 6 грн.

— Глоксинію я вожу в різні міста, — продовжує. — Стою на ринках, часом і на квіткових виставках дають місце. Мені допомагають дочки — Тагуї й Ізумруда. А в підземний перехід спустилася, бо на вулиці холодно. Вазони можуть захворіти.

Пересаджувати молоді рослини Елеонора радить не раніше, ніж за три тижні. Розсада має звикнути до нового приміщення. Каже, що треба брати невеликий горщик. Підходить універсальна земля. Можна використовувати й готові ґрунтові суміші для фіалок. Вони легкі, містять торф. Це сприяє доброму росту рослин. Глоксинії поливають помірно. Вони люблять добре освітлені приміщення, але пряме сонячне проміння обпече листя. Під час цвітіння вазони підживлюють міндобривами.

— Глоксинії можна розмножувати листочками, живцями й навіть квітконосом. Ми вирощуємо їх у теплиці з насіння, — каже донька Елі, 21-річна Тагуї Атаян. — Самі їх і перезапилюємо. Розсада виростає за два місяці. Ще за півтора-два матимете на підвіконні гарну квітку.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатні рослини пересаджують за три тижні після покупки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути