
Киянка 57-річна Людмила Рукасова на дачній ділянці збирає плоди з китайської ліани момордики. Називає її природним інсуліном для діабетиків.
— Пішла до лікаря, підвищився цукор, і стала цим цікавитися. Вичитала: це єдина рослина, що має інсулін. Регулює цукор в організмі. У зятя цукровий діабет. Навіть стопу відрізали, бо розвивається гангрена. П'є її. Вже коле інсулін, тому ефект невідомий. Але на початковій стадії, кажуть, допомагає. Маю подругу-діабетика, теж даю їй.
Торік у травні купила на виставці в Київському планетарії два відростки за 35 грн.
— Той чоловік живе в Академмістечку, сам вирощує розсаду та продає. Пояснював, що це рослина з Китаю. Її стали вирощувати під Фастовом і пристосували для України. Трохи підросла на підвіконні сантиметрів до 20. Висадила на початку червня.
Каже, момордика прийметься тільки у відкритому сонячному місці — схід, південь.
— Садила у похмуру погоду після дощу. Бо не вгадаєш. Буває літо жарке, а буває як цього року. Коли нема дощів, поливаю раз на тиждень водою, бо засохне. Бажано без хлорки. Дуже любить дощову. У дворі стоїть ванна. Набирається водою, як іде хороший дощ. Тоді поливаю нею. Нічим не підживлюю.
Наприкінці року Людмила Рукасова зібрала і висушила насіння. Посіяла у лютому.
— Поливала, як квіти чи розсаду, нічим не обробляла. Можна садити й пізніше. Як виростає велика, стає вибагливіша, і треба частіше поливати. Висадила дві насінини, з них виріс один кущ. Прийнявся добре. Порозростався в різні боки та постійно цвіте. Аби плівся, прив'язала мотузку до труби і даху гаража. Пустила спереду по даху й наверх. Чіпляється вусиками та в'ється. Листочки схожі на хміль. Можна ростити на балконі, якщо на сонячній стороні. Бо дуже любить сонце і вологу. Видно, росте в тропічних лісах. Всі сусіди приходять дивитися, що воно таке.
Зібрала 6 крупних плодів по 20 см завдовжки.
— Один більший, другий менший. У Туреччині бачила менші та кругліші. Мабуть, дуже жарко. Пробувала на смак, на огірок не схоже, бо з родини гарбузових.
Зрілі плоди — великі, жовті в розрізі.
— Один аж розвалився, було видно червоне насіння — його називають ягодами. Коли зелений, можна різати і смажити з цибулею. Корисна приправа до м'яса. Дуже поживний. Такий у розрізі світло-зелений, потім переходить у яскраво-жовтий. Для профілактики діабету та раку нарізаю кубиками як на олів'є, аби повністю заповнити ємність, та заливаю горілкою. З двох кущів вийшло три літрові банки. Настояла місяць. Треба пити вранці по чайній ложці за півгодини до їди.
Коментарі
1