понеділок, 03 червня 2019 07:41

Картоплю ще не пізно пересадити

Автор: ФОТО З САЙТА NPU.GOV.UA
  Щоб вивести з городів зайву вологу, потрібно рихлити грядки і робити глибокі рівчаки.  Так вода ввійде у землю, і рослини відновляться
Щоб вивести з городів зайву вологу, потрібно рихлити грядки і робити глибокі рівчаки. Так вода ввійде у землю, і рослини відновляться

— Ця весна найгірша за останніх років п'ять. Дощі не просто залили город, а повимивали городину, — жаліється Олена Максюта, 50 років, із Овруча Житомирської області.

— У мене город на пагорбі, то ходила вниз збирати бараболю. Вся позбиралася при купі, але на пересадку не годиться, бо замокла. Вона може й проросте, але зимою не лежатиме і почне гнити. Тиждень не могла на город піти, то бур'яни й голови попіднімали. А сонце припекло і земля стала, як асфальт. Поняття не маю, як з неї мають бурячки попротикатися.

Рясні дощі тиждень лили в Західній Україні. Захопило Житомирську і Вінницьку області. Вода вже відійшла, але люди бояться за посіяну городину.

— Городу нічого не буде, якщо вчасно відійде вода. Вона не має застоюватися, — розповідає Олександр Степанюк, 35 років, зі столичного інституту ґрунтознавства.

Щоб вивести з городів зайву вологу, потрібно рихлити грядки і робити глибокі рівчаки. Так вода ввійде у землю, і рослини відновляться. Можна обкопувати грядки канавами.

— Картоплі дощі не зашкодять, бо ще не зав'язалися бульби. Як вологу вбере земля, рослини треба відразу підживити. Дощі вимивають мінеральні речовини — азот, магній і калій. Щоб не було кірки, потрібно просапати і замульчувати. Якщо все ж боїтеся, що пропаде городина, ще не пізно пересадити картоплю чи пересіяти буряки.

Після злив варто уважно стежити за рослинами.

— Бо крім сапання, треба ще й слимаків відганяти. Вони люблять вологу і об'їдають молоду розсаду. Найбільше шкодять болгарському перцю.

Слимаки зникають від обробітку аміачною водою. Сипнути 200 гр аміаку у 10 л води. Перемішати і обприскати цим засобом рослини ввечері, коли слимаки вилазять зі ­сховку.

Зараз ви читаєте новину «Картоплю ще не пізно пересадити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути