понеділок, 15 лютого 2016 07:55

Хижі рослини підгодовують живими комахами

Автор: ФОТО З САЙТА www.cveti-rasteniya.ru
  Венерина мухоловка любить яскраве освітлення. Рослину поливають дощовою або дистильованою водою
Венерина мухоловка любить яскраве освітлення. Рослину поливають дощовою або дистильованою водою

— Уже вісім років не маю в квартирі молі, мух, жуків і комарів. Їх з'їдають хижі рослини, — каже одеситка 51-річна Тетяна Міранда. Має колекцію з понад шести тисяч вазонів.

— Найпопулярніша — венерина мухоловка. Її часто купляють у дарунок чоловікам через яскравий колір і медовий запах, — розповідає. — Листя рослини складається з двох стулок, по краях яких є зубчики й чутливі волоски. Реагують на жертву. Кожна спрацьовує чотири-сім разів, а потім відмирає. Інша рослина — росичка має на листочках крапельки липкої рідини, що приваблює і перетравлює комах. Аби прикрасити ставки чи озера, садять сарраценію. Має скручене листя — як глечик із кришкою та рідину на дні. Жертва тоне в ній, поступово перетравлюючись.

Комахоїдні рослини ростуть у кислому торфі. Для них купують пластикові горщики. Керамічні не підійдуть. Торф, взаємодіючи з керамікою, утворює шкідливі солі. Від яких рослини гинуть.

— Невибагливі. Їх не удобрюють — поживні речовини отримують від здобичі. Не годують людськими продуктами чи кров'ю — тільки живими комахами. Рослини пересаджують рідко. Хіба що на поверхні ґрунту з'явилася цвіль, земля погано вбирає воду або якщо потрібно розділити. Пересаджені живуть три–п'ять років.

На зиму рослину ставлять у холодильник. Зимують три-чотири місяці. За цей час відпочивають і набираються сил. Коли припиняються морози, горщики виносять на вулицю чи балкон.

— Житимуть довго, якщо їх добре поливати дистильованою або дощовою водою. Відстояна чи заморожена-переморожена не підходить. Від посухи гинуть, адже більшість серед них — болотні рослини. У горщику роблю великі отвори на дні. Ставлю у високий піддон, щоб вода швидко не випаровувалася.

Хижі рослини розмножуються поділом коріння, насінням або зародками. За сприятливих умов живуть до 30–40 років.

Зараз ви читаєте новину «Хижі рослини підгодовують живими комахами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути