— Якщо плодове дерево чимось не влаштовує, не обов'язково садити нове. Можна на нього прищепити інший сорт, — каже кіровоградець 48-річний Сергій Синюк. Має присадибну ділянку. — Мене навчив цього батько. А тепер вже я передаю свій досвід друзям і знайомим.
Живці для щеплення Синюк бере з молодих дерев. Яблуні та груші мають бути не старші семи-восьми років. Кісточкові — вишня, черешня, слива — п'яти-шести років.
— Живці заготовляють на початку зими, після невеликих морозів. Так роблять, щоб однорічні прирости встигли визріти й загартувалися. Пагони завдовжки 40–80 сантиметрів зберігають до весни в снігу. Якщо зима м'яка, можна заготовити і навесні. Я так і роблю. Але після морозної зими використовувати живці ризиковано — могли пошкодитися кора і бруньки.
Щеплять плодові дерева зазвичай наприкінці березня — у квітні, коли в підщепі триває активний сокорух. Спочатку роблять це на кісточкових, а потім зерняткових культурах. — У груші обрізаю скелетні гілки, залишивши близько 40 сантиметрів від стовбура, і прищеплюю живці бажаних сортів, — продовжує Сергій Романович.
У стовбурі дерева Синюк робить стамескою поперечний розкол. Загострює з двох боків нижній кінець підщепи. Вставляє його в розкол.
— Добре змащую садовим варом, щоб зменшити випаровування і запобігти всиханню пагонів. Вар можна замінити пластиліном. Місце щеплення щільно обв'язую поліетиленовою стрічкою. Можна ізоляційною. Зростається зазвичай через 3–4 тижні. Після цього обв'язки знімаю.
Коментарі