Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2018 05:21

Гроно винограду Ювілей Новочеркаська важить два з половиною кілограми

Автор: WWW.ZELENO.IN.UA
  Виноград сорту Ювілей Новочеркаська має солодкі рожево-жовті ягоди. Вони виростають завбільшки три з половиною-чотири сантиметри
Виноград сорту Ювілей Новочеркаська має солодкі рожево-жовті ягоди. Вони виростають завбільшки три з половиною-чотири сантиметри

— У червні з виноградом турбот мало. Хіба що лозу розкласти по рукавах. Розділяю багаторічні гілки — дві вліво й дві вправо. Потім прив'язую до дроту. Більше пагонів кущеві не треба. Сили має витрачати на налив грон, — каже 32-річний Руслан Жулін із Миколаєва. Вдома вирощує 50 сортів винограду.

Робить це рядами, а не арками. Так займає менше місця. Кущі садить на відстані 2,5 м. Між рядками зберігає 3 м, щоб було зручно поратися біля винограду.

— У мене сорти всі з крупними гронами. Дивлюся, щоб не на­шкодити рослині. Якщо залишити забагато, кущ зламається. Коли ж уціліє, не буде хорошого врожаю після виснаження.

Потрібно правильно розподіляти навантаження. На нових рукавах залишити два-три вічка, а на старих — 10. Загальне навантаження на кущ повинно бути не більш як 30 вічок.

— Купую захисну сітку від ос, бджіл, птахів. Щільна в'язка не дозволяє дістатися до грона. Водночас гарно продувається вітром і пропускає сонце. Прослужить не один рік. Можна надягати не на одне гроно, а й на сусідні.

З ранніх вирощує жовтий сорт Лора та синій Кодрянка. Вони непримхливі й дають урожай на 110–115-й день після розпускання бруньок. Грона важать 600–800 г.

— Рекордсмени в мене рожеві сорти Ювілей Новочеркаська й Кишмиш Променистий. У Ювілею ягоди виростають у формі пальця завбільшки 3,5–4 сантиметри. Формуються у грона вагою 2–2,5 кілограма. Колір достиглих плодів рожево-жовтий, вони солодкі. Кишмиш не має кісточок. За це користується попитом.

Дозріває цей виноград із середини серпня до початку вересня. З дорослого куща можна зібрати 8–12 кг. Завдяки щільній шкірці, ягоди добре зберігаються. Їх зручно перевозити.

— Усі сорти мульчую землею й хвоєю. Цього року була така нестабільна весна, що навіть дорослий кущ не витримає.

Зараз ви читаєте новину «Гроно винограду Ювілей Новочеркаська важить два з половиною кілограми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути