понеділок, 27 липня 2020 07:55

Горох збагачує ґрунт азотом

Автор: superagronom.com
  Кормовим горохом найкраще засіювати супіщані ґрунти. Він убереже землю від втрати вологи і пригнічуватиме бур’ян
Кормовим горохом найкраще засіювати супіщані ґрунти. Він убереже землю від втрати вологи і пригнічуватиме бур’ян

— На дачі вже вибрала цибулю й часник. Місце буде пусте до оранки. Шкода, може, до осені ще щось уродило. Кілька років тому засадила огірками. Перший раз усю осінь їх їли. Але більше такого не було. Всихали ще до появи зав'язі. Рясно поливала, але марно, — каже черкащанка 59-річна Неля ­Авраменко.

— Після зібраного часнику або цибулі огірки садити не варто. Вони не дадуть бажаного результату. Краще з 20 липня посіяти японську редьку Дайкон. Вона гарно родить. Не має гірчичних олій, що сприяє м'якшому й солодкому смаку. Соковиті коренеплоди насичені селеном, йодом, кальцієм, калієм, залізом і клітковиною. Ці мікроелементи не втрачаються й після тривалого зберігання, — говорить агроном з Черкас Марія Ткаченко, 67 ­років.

На ділянках після збору врожаю швидко починає рости бур'ян. Ґрунт висихає. Це призводить до загибелі корисних мікроорганізмів. Порушується водно-повітряний баланс, що впливає на зниження майбутніх урожаїв.

— Хтось думає, що після зібраного урожаю земля хай відпочине. Згодом завозять туди гній. Але з ним чи без нього верхні шари ґрунту все одно висихатимуть. Заростатимуть бур'янами, які забиратимуть вологу й поживу, — говорить ­Марія Петрівна.

На вивільнених від цибулі й часнику територіях можна посіяти сидерати — зелені добрива — редьку олійну, гірчицю білу, кормовий горох, люпин, жито.

— Горох кормовий застосовується для збагачення землі азотом. Особливо корисний на бідних супіщаних ґрунтах. Важливо засіяти густо. Це дає багато зеленої маси, і її соковитість пригнічує бур'ян та шкідливі мікроорганізми.

За два місяці сидерати потрібно скосити, а тоді приорати чи прикопати. Вони перепрівають і перегнивають, чим розрихлюють та удобрюють землю. Головне — встигнути заорати рослини до або під час цвітіння.

— Якщо город орють весною, то бажано сіяти озимі культури сидератів. Найкраще — ріпак або жито з ріпаком. Вони весною відростають і зелену масу так само приорюють або прикопують, — каже Марія Ткаченко.

До й після картоплі радять використовувати сидерати, які мають фітосанітарний ефект — гірчицю або редьку олійну. Коріння й бадилля цих рослин насичені ефірними оліями, гірчичним маслом і фітонцидами, які пригнічують збудників багатьох хвороб. Зокрема, парші та спор грибків. Також захищають від колорадських жуків і плодожерок.

Зараз ви читаєте новину «Горох збагачує ґрунт азотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути