— Навчилася вирощувати зелень на вікні. Серед зими маю свіжі петрушку, базилік, розмарин і кріп, — каже Юлія Забіла, 44 роки, з міста Нова Каховка Херсонської області.
У прямокутні продовгуваті горщики кидає керамзит для дренажу. Підсипає сухий гідрогель, який поступово розбухне й утримуватиме вологу. Тоді можна рідше поливати посіви. Такий гель продається в садових магазинах. Його додає до землі в пропорції 1:4. Засипає ґрунт і сіє зелень ранніх сортів. Горщики накриває плівкою до появи паростків, щоб створити парниковий ефект.
— Якщо стебла витягнулися, значить, не вистачає світла. Як листя пожовтіло — надлишок вологи, — додає Забіла.
Розмарин і кріп поливає не частіше разу на тиждень. Базилік та петрушка люблять більше вологи. Щоб листя у трав було пружніше, треба обприскувати водою кімнатної температури. Домашню зелень підживлює рештками чаю чи кави. Рослини стають міцніші й не бояться холодних шибок.
— Щоб не заводилася мошка на розсаді, обробляю її розчином апельсинових шкірок. Цедру з трьох цитрусів заливаю літром окропу. Кип'ячу хвилину, накриваю кришкою і настоюю 2 години. Ціджу й одразу обробляю з пульверизатора, бо розчин не можна зберігати.
Коментарі