пʼятниця, 24 вересня 2010 02:47

Гарбуз найкраще росте після пшениці

Автор: фото: Олександр ЛАЗЕБНИЙ
  Михайло Малакаускас із Севастополя обіймає гарбуза вагою 100 кілограмів. Виростив його із сорту Титан-новинка
Михайло Малакаускас із Севастополя обіймає гарбуза вагою 100 кілограмів. Виростив його із сорту Титан-новинка

"Цього року гарбузи вродили слабо, — скаржиться Марія Огняник, 57 років, із села Малий Раковець Іршавського району Закарпаття. — В інші роки меншого гарбуза як 35 кілограмів не вирощувала. Тепер найбільші важать 25 кіло".

Вона копає картоплю. Заодно забирає з поля гарбузи.

— Зернята гарбуза висіваю на полі з картоплею в борозді. Удобрюю землю тільки перегноєм-коров"яком. Вони б раді рости й до жовтня, доки не вдарять заморозки. Але коли вибираю картошку, то мимоволі обрубую їм стебла.

Удома Огняники складають гарбузи під старою грушею. Коли починаються заморозки, несуть у підвал.

— Головне — не пошкодити кірку, бо тоді почне гнити. Від одного зогниють й інші, що поряд лежать. Торік мали гарбузи до лютого, вони не псувалися.

67-річна Олена Яструб з Ужгорода гарбузи вирощує на дачі в селі Оноківці за містом.

— Найкраще гарбуз росте там, де минулого року була пшениця. Землю гарно удобрюю курячим послідом. Гарбузи виростають до 15–20 кіло у вазі. Збираю їх у середині жовтня. Якщо плодоніжка всохла раніше, а кора вже досить тверда, то можна зрізати й скорше. Але треба слідкувати, щоб не вдарили заморозки. Навіть мінус 1–2 градуси можуть вбити гарбуз, він стає неїстівний.

Радить зрізати його з сухою плодоніжкою. Так довше пролежить.

— Зрізувати треба в суху погоду, щоб не було вологості. У котрих плодоніжка ще зелена і недостигла, використовуємо одразу. Решту кладу на балконі, щоб підсохли і потверділи на сонці. Уночі накриваю старою ковдрою. За один-два тижні, коли на гарбузі виступить "піт", складаю готові плоди під ліжком. Там простоїть до трьох-чотирьох місяців. Головне, щоб не було на шкірці подряпин.

Раніше Олена Яструб зберігала плоди в будинку на дачі.

— У підвалі стелила на землю солому і складала в гніздо плодоніжками догори. Зверху мають бути відкриті, не торкатися один одного, добре провітрюватися. Температура повітря має бути не нижче 3 градусів тепла.



100-кілограмовий кабак виріс на гною


100 кг важить гарбуз на присадибній ділянці севастопольця 65-річного Михайла Малакаускаса.

— Гарбузами займаюся п"ятий рік, із тих пір, як вийшов на пенсію, — каже колишній моряк. — Почав експериментувати, коли почув, що 2003-го чоловік у Севастополі виростив кабак на 45 кг.

Цього року придбав насіння чотирьох сортів великих гарбузів. Обрав Титан-новинку, Колбус, Волжський сірий і Зелений ранок.

— У квітні викопав шість ямок по півметра в діаметрі. Насипав у кожну півтора відра коров"ячого перегною. У кожну лунку налив по відру колодязної води. Змішав перегній із землею. Поклав по п"ять гарбузових зернин у лунку, загорнув. У спекотні дні вранці та ввечері виливав під рослину по відру води. Поки що найбільший виріс із насіння сорту Титан-новинка.

Друг моряка Олександр Лазебний фотографує урожай. Кличе онуку Михайла позувати поряд із городиною. Мілені 3 роки, але вона не може вилізти на найбільшого гарбуза. Він їй по груди.

Ольга ДЕНИС

Зараз ви читаєте новину «Гарбуз найкраще росте після пшениці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути