"Цього року гарбузи вродили слабо, — скаржиться Марія Огняник, 57 років, із села Малий Раковець Іршавського району Закарпаття. — В інші роки меншого гарбуза як 35 кілограмів не вирощувала. Тепер найбільші важать 25 кіло".
Вона копає картоплю. Заодно забирає з поля гарбузи.
— Зернята гарбуза висіваю на полі з картоплею в борозді. Удобрюю землю тільки перегноєм-коров"яком. Вони б раді рости й до жовтня, доки не вдарять заморозки. Але коли вибираю картошку, то мимоволі обрубую їм стебла.
Удома Огняники складають гарбузи під старою грушею. Коли починаються заморозки, несуть у підвал.
— Головне — не пошкодити кірку, бо тоді почне гнити. Від одного зогниють й інші, що поряд лежать. Торік мали гарбузи до лютого, вони не псувалися.
67-річна Олена Яструб з Ужгорода гарбузи вирощує на дачі в селі Оноківці за містом.
— Найкраще гарбуз росте там, де минулого року була пшениця. Землю гарно удобрюю курячим послідом. Гарбузи виростають до 15–20 кіло у вазі. Збираю їх у середині жовтня. Якщо плодоніжка всохла раніше, а кора вже досить тверда, то можна зрізати й скорше. Але треба слідкувати, щоб не вдарили заморозки. Навіть мінус 1–2 градуси можуть вбити гарбуз, він стає неїстівний.
Радить зрізати його з сухою плодоніжкою. Так довше пролежить.
— Зрізувати треба в суху погоду, щоб не було вологості. У котрих плодоніжка ще зелена і недостигла, використовуємо одразу. Решту кладу на балконі, щоб підсохли і потверділи на сонці. Уночі накриваю старою ковдрою. За один-два тижні, коли на гарбузі виступить "піт", складаю готові плоди під ліжком. Там простоїть до трьох-чотирьох місяців. Головне, щоб не було на шкірці подряпин.
Раніше Олена Яструб зберігала плоди в будинку на дачі.
— У підвалі стелила на землю солому і складала в гніздо плодоніжками догори. Зверху мають бути відкриті, не торкатися один одного, добре провітрюватися. Температура повітря має бути не нижче 3 градусів тепла.
100 кг важить гарбуз на присадибній ділянці севастопольця 65-річного Михайла Малакаускаса.
— Гарбузами займаюся п"ятий рік, із тих пір, як вийшов на пенсію, — каже колишній моряк. — Почав експериментувати, коли почув, що 2003-го чоловік у Севастополі виростив кабак на 45 кг.
Цього року придбав насіння чотирьох сортів великих гарбузів. Обрав Титан-новинку, Колбус, Волжський сірий і Зелений ранок.
— У квітні викопав шість ямок по півметра в діаметрі. Насипав у кожну півтора відра коров"ячого перегною. У кожну лунку налив по відру колодязної води. Змішав перегній із землею. Поклав по п"ять гарбузових зернин у лунку, загорнув. У спекотні дні вранці та ввечері виливав під рослину по відру води. Поки що найбільший виріс із насіння сорту Титан-новинка.
Друг моряка Олександр Лазебний фотографує урожай. Кличе онуку Михайла позувати поряд із городиною. Мілені 3 роки, але вона не може вилізти на найбільшого гарбуза. Він їй по груди.
Ольга ДЕНИС
Коментарі
2