— Сусідка зробила бізнес на малині, — розповідає 60-річна Ганна Іванців із села Клубівка Ізяславського району Хмельницької області. — У мене з малиною не вийшло, донька порадила посадити лохину. Ці ягоди корисні та й дорожче продаються.
Лохина — невеликий чагарник висотою до 1 м із сірими гладкими вигнутими гілками. Плоди — сині із сизим нальотом, соковиті. Виростають до 1,2 см у діаметрі. Можна їсти сирими й переробленими. Дозволені при цукровому діабеті, оскільки нормалізують рівень цукру в крові, позитивно впливають на імунітет і перешкоджають процесам старіння.
— Спочатку робила з лохини варення, а потім онуки полюбили їсти її сирою. З кожним роком садила більше, щоб можна було ще й продавати. Також попробувала робити з неї вино. Має цікавий смак.
Для посадки підібирають добре освітлену ділянку, де немає протягів. Ґрунт має бути легкий, із підвищеним рівнем кислотності. Для цього в землю можна додати тирсу і хвою. Рослина потребує багато вологи. Якщо ґрунт пересохне, саджанець не приживеться. Найкраще підживлювати азотними добривами в комплексі з фосфором і калієм.
Замовити лохину й отримати консультацію стосовно посадки можна на сайті titovchp.uaprom.net або за телефонами 0(99) 604 33 22, 0(63) 461 88 32, 0(67) 629 94 55.
Коментарі