понеділок, 13 липня 2020 00:21

Чорний абрикос садять на кору дерев

Автор: AGRONOMU.COM
  Сорт Чорний принц невибагливий у вирощуванні. Потребує лише сезонної обрізки. Родить на третій рік після посадки. Дає соковиті плоди з червоною м’якоттю
Сорт Чорний принц невибагливий у вирощуванні. Потребує лише сезонної обрізки. Родить на третій рік після посадки. Дає соковиті плоди з червоною м’якоттю

— Чорні абрикоси нагадують пухнасті сливи. Цих фруктів у мене пів садка, — розповідає Олексій Назаренко, 59 років, із Кам'янця-Подільського Хмельницької області. — Маю гібриди, які краще родять, ніж старі сорти. Стійкі до спеки та злив.

Чорний принц — гібрид абрикоса й аличі. З'явився сорт на Артемівській дослідній станції в Донецькій області. Його добре садити на схилах. Витримує протяги. Укоріниться й триматиме ґрунт. Треба знайти незатінене місце без сильних вітрів. Найкраще обрати ділянку за парканом.

— Земля має бути пухка. Я садив у глинясту, то мусив додати піску. Чорний принц росте сам, не потребує пари для запилювання.

Плоди сорту Чорний принц круглі, ­фіолетові, із цупкою шкіркою. ­Важать близько 90 г. М'якоть червона й соковита. Пахнуть абрикосом, а смак аличевий. Не надто солодкі, з кислинкою. Дозрівають на початку серпня.

— Вирощую цей сорт три роки. І постійно добре родить. Важливо не проґавити момент дозрівання. Бо швидко перестигають, тріскаються й осипаються. Тоді перетворяться на "варення" на гілках. Можна зривати їх трохи недостиглими й лишати на вікні, щоб доходили.

Садити Чорний принц можна ранньої осені чи навесні. Треба за місяць підготувати посадкову яму, щоб ґрунт утрамбувався. Має бути шириною й глибиною 80 см. На дно насипати битої цегли для захисту від гниття коренів при підтопленні.

— Я не агроном, але толк у деревах знаю. Одного дренажу їм мало. Тому насипаю ще шар кори дерев або дрібні гілки для утеплення, — додає Олексій Назаренко.

Землю з викопаної ями наполовину змішує з перегноєм. Додає 500 г попелу, трохи торфу. Засипає в яму й лишає на два місяці. Перед посадкою поливає ґрунт і садить дерево. Воно дає перший урожай на третій рік. Цей сорт невибагливий і потребує сезонної обрізки.

— Перегодовувати не варто. Добрив від посадки вистачить на два роки. Далі можна раз на рік замульчувати перегноєм і полити. Поступово корисні речовини всмокчуться. Азотних добрив взагалі не треба, бо врожаю не буде. Гнатиме тільки пагони вгору.

Сорт стійкий до поширених хвороб — кучерявості листя й клястероспоріозу. Не треба від них обприскувати, й урожай буде чистий. Моніліоз і подібні захворювання на Чорний абрикос рідко нападають. Хоча сусіднім деревам дошкуляють.

Зараз ви читаєте новину «Чорний абрикос садять на кору дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути