Тую й інші хвойні декоративні рослини можна черенкувати власноруч. Достатньо нарізати гілочок із дерева.
— Найкраще зимою, бо рослина спить і немає руху соку. Не травмується, коли від неї відривають гілки, — розповідає 54-річний Мирослав Гуменюк із села Конюшівка Липовецького району на Вінниччині.
Має розсадник декоративних культур. Рідкісні види розмножує. Дрібні бокові гілки відламує з частинками кори. Вона називається п'ятка. Якщо клапті кори довгі, підрізує — щоб не загнилася, доки гілка почне проростати.
— Годин на 12 черенки треба замочити у воді. До неї добре додати будь-який стимулятор росту. Одночасно слід покласти у воду сухий сфагнум. Це — мох. Використовують як субстракт, у якому проростатимуть черенки.
Вологий субстракт розкладає на поліетилен у суцільний ряд. Так, щоб половина поліетилену залишилася вільною. На мох — набряклі гілочки туї. Перед тим умочує їх у "Коревіні". Це порошок для стимуляції росту коренів. Зверху накриває вологим субстрактом. Підгинає поліетилен і накриває ним розкладене. Лише стебла. Верх із зеленню залишається відкритий. Скручує плівку з черенками в рулон. Виходить букет із гілок туї, обмотаний поліетиленом. Зв'язує, щоб не розгорнувся.
— Тримати треба у прохолодному світлому місці. Дуже добре підходить вікно між подвійними рамами.
На весну гілочки пустять корінці. Їх висаджують на клумбу. За рік-два висаджують на постійне місце.
Коментарі