пʼятниця, 01 травня 2020 10:05

Розкрили секрет створення винограду

Новий сорт винограду виводять під час цвітіння. Це легко зробити, якщо слухати професіонала

Про них розповідає селекціонер Віктор Калугін.

 

1. Вибрати велике суцвіття. Його верхню частину зрізати до половини по гребеню. На частині, що залишилася, у перший день цвітіння пінцетом зняти ковпачок разом із пиляками в кожного бутона. Надіти ізолятор для захисту від пилку з сусідніх кущів.

2. Пергаментним папером шириною 20 см і довжиною 25 см обгорнути пластикову трубку від пилососа. Краї склеїти, кінець пергаменту зав'язати ниткою і зняти з трубки. До другого кінця прикріпити нитку з кулькою вати.

3. Готовий ізолятор надіти на суцвіття, квітконіжку обгорнути ватою і затягнути нитку. Наступного дня розв'язати верхівку ізолятора й оглянути квітки. Запилити при появі крапель. Коли ж немає — зав'язати і далі перевіряти щоранку.

4. Для запилення нанести пилок пензликом і трясти над приймочками. За 2 тижні зняти паперові ізолятори й на молоді зав'язі надіти марлеві мішечки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 в 1: як із саду зібрати більше фруктів

5. Рослини підв'язати до тимчасової шпалери. Через 3–4 м вбивати кілки і натягнути 2 ряди шпагату. На другий рік сіянці дають перші ягоди. Таким способом можна вирощувати будь-який сорт винограду.

Новинкою цього року є японський сорт винограду Май хат. Має рожеві ягоди у формі серця. За ним ганяються виноградарі. Кілограм ягід удвічі дорожчий за решту.

Має також гібридні сорти Андрюша й Румба, які дають кілограмові грона з яйцеподібними темно-рожевими ягодами. Дозрівають за 115 днів. Із сортів без кісточок — Велес. Грона з рожевими ягодами досягають 3 кг.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили секрет створення винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути