Новинкою цього року є японський сорт винограду Май хат. Має рожеві ягоди у формі серця. За ним ганяються виноградарі. Кілограм ягід удвічі дорожчий за решту.
Про це розповідає виноградар Анатолій Григораш з Житомирщини, який вирощує 100 сортів винограду.
Має також гібридні сорти Андрюша й Румба, які дають кілограмові грона з яйцеподібними темно-рожевими ягодами. Дозрівають за 115 днів. Із сортів без кісточок — Велес. Грона з рожевими ягодами досягають 3 кг.
"Рекордом цього року був сорт Лівадійський чорний. З куща зібрали 35 грон вагою по 600 грамів. Він хоч і технічний, але підходить для вина й для перекусу. Для родзинок вирощую білий виноград Русбол. Це найнадійніший сорт — родить за будь-якої погоди. І родзинки з нього безподобні. Достатньо покласти грона на секунду в гарячу воду й висушити рушником. Від цього йдуть мікроскопічні тріщини, через які краще випаровується волога і бубка підсихає", - розповідає виноградар.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крейда, вапно чи клей: визначили чим найкраще білити дерева
Живці й саджанці радить купувати взимку. Через попит на початку сезону ціни зростуть. До весни їх слід тримати у вологому піску в погребі.
У США розпочали продаж штучно виведеного сорту яблук Cosmic Crisp, які зберігаються в холодному місці до року і не псуються.
Дослідниця Кейт Еванс, яка працювала над розведенням яблук Cosmic Crisp в Університеті штату Вашингтон заявила, що це дуже хрустке яблуко, відносно міцне та має хороший баланс солодкого і терпкого, а також дуже соковите.
Коментарі