Ексклюзиви
понеділок, 13 січня 2020 09:35

Назвали спосіб підвищення врожайності городу через безсніжну зиму

В Україні цієї зими переважають високі температури і сухі вітри, що викликають зневоднення ґрунтів. За даними українського гідрометеорологічного центру, рівень вологості ґрунту в більшості регіонів є одним з найнижчих за останні десять років і відповідає рівню 2015 року.

Автор: septik.guru
  Снігозатримувачі щити насичують город водою з азотом і фосфором
Снігозатримувачі щити насичують город водою з азотом і фосфором

Один кілограм снігу — літр талої води, яка містить азот і фосфор. Чим товщий сніговий покрив – тим більше в ґрунті накопичиться води для весняного посіву.

Про це розповіла Вазіра Мартазінова, завідуюча відділу кліматичних досліджень Українського гідро-метеорологічного інституту НАН України.

"У січні не варто чекати багато снігу. Його буде менше цієї зими, ніж в минулому році. А це дуже шкодить городам, садкам та квітникам.

Дефіцит снігу негативно позначиться на наступному врожаєві. За його нестачі потерпають озимі рослини, плодові дерева і чагарники. Він не тільки рятує їх від вимерзання, а й збільшує запаси ґрунтової вологи навесні. А ґрунт під снігом не піддається вітровій ерозії та легше переносить весняні вітри, - уточнює Вазіра Мартазінова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як швидко зробити компост з опалого листя

Традиційний спосіб затримання снігу – використання щитів. Їх можна змайструвати із стебла кукурудзи, очерету або соняшнику, або більш сучасні матеріали: профнастил або дугоподібно встановлена дрібна пластикова сітка.

Розмір щита може варіюватися залежно від площі ділянки і кількості дерев. В середньому висота має бути не менше як метр у висоту і кілька метрів завширшки. Кілька таких щитів, установлених з підвітряного боку в шаховому порядку, забезпечать ефективне снігозатримання.

Допоможуть затриманню снігу залишені на зиму зрізані гілки дерев, стебла малини і смородини, неприбрана кукурудза та інші рослини. Правда, в цьому випадку сад втрачає свою привабливість, але повністю прибрана ділянка не дає можливості снігу за щось "зачепитися".

У США розпочали продаж штучно виведеного сорту яблук Cosmic Crisp, які зберігаються в холодному місці до року і не псуються.

Дослідниця Кейт Еванс, яка працювала над розведенням яблук Cosmic Crisp в Університеті штату Вашингтон заявила, що це дуже хрустке яблуко, відносно міцне та має хороший баланс солодкого і терпкого, а також дуже соковите.

Зараз ви читаєте новину «Назвали спосіб підвищення врожайності городу через безсніжну зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути