Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2024 02:20

Виросте дрібним і хворим: де не можна садити озимий часник

Виросте дрібним і хворим: де не можна садити озимий часник
Для озимого часнику потрібно правильно підібрати грядку. Фото: hospodar.ua

Восени багато городників висаджують озимий часник й міркують над тим, як краще обрати для нього грядку.

Урожай часнику значною мірою залежить від того, де саме його посадити, пише Gazeta.ua.

Щоб правильно обрати місце для цієї культури, слід насамперед враховувати попередників. Наприклад, не можна садити озимий часник на грядку, де до цього вирощували часник. Не рекомендують також його висаджувати після інших коренеплодів: моркви, буряків, картоплі. Ці культури сильно збіднюють ґрунт, а після їх збирання за місяць не можливо відновити його родючість.

Коренева система часнику залягає неглибоко. Тому в ідеалі попередники повинні мати довге коріння, щоб рослини забирали поживні речовини з різних шарів ґрунту. Часник також не слід садити після цибулі, тому що обидві ці культури схильні до тих самих захворювань і залучають одних і тих же шкідників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто восени перекопувати город - що кажуть досвідчені господарі

Не варто висаджувати часник на грядку, удобрену гноєм, особливо свіжим. Він не встигне перепріти за місяць-два, у період між збиранням одного врожаю та посадкою часнику. На грядці зі свіжим гноєм часник виросте пухким і м'яким, він погано зберігатиметься. Тому відновлювати родючість ґрунту краще компостом, золою, мінеральними добривами або вже перепрілим гноєм.

Окрім того, часник на зиму не можна висаджувати на свіжоскопану грядку. Перекопувати землю краще за два тижні до посадки. Адже на щойно перекопаній грядці ґрунт з часом осяде, а зубчики можуть піти на більшу глибину, ніж потрібно. У результаті вони довго проростатимуть і можуть загнити. А якщо й виживуть, то часник виросте дрібним.

Не варто також висаджувати часник на грядку без добрив. Ця культура любить родючий ґрунт. Якщо посадити його відразу після збирання іншої культури, часник виросте дрібним і кволим, він частіше хворітиме. Тому приблизно за два тижні до посадки під час перекопування грядки слід внести в ґрунт калійні та фосфорні добрива.

Часник не рекомендують садити на грядку, що знаходиться у низині. Адже восени бувають часті дощі, а навесні тала вода затопить усі посадки. Тому часник може згнити. Краще віддати перевагу грядкам, розташованим на пагорбах.

Слід також звернути увагу на кислотність ґрунту. У кислому він виросте дрібним, постійно хворітиме, не розвиватиметься належним чином. Перед посадкою рекомендують перевірити кислотність ґрунту і вибрати грядку, де вона нормальна. Можна також заздалегідь розкислити ґрунт. Для цього на грядку потрібно внести золу.

Щоб отримати хороший урожай часнику наступного року, необхідно вибрати хороші сорти. А садити його слід, орієнтуючись на сприятливі за посівним місячним календарем дні.

Час садіння озимого часнику залежить від кліматичної зони. Його потрібно встигнути посадити приблизно за 25 днів до настання стійких заморозків із розрахунком на те, щоб до холодів зубчики укорінилися, але не випустили молоді паростки.

Зараз ви читаєте новину «Виросте дрібним і хворим: де не можна садити озимий часник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути