Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2022 13:32

Як правильно підготувати кущі смородини до зими ‒ корисні поради

Як правильно підготувати кущі смородини до зими ‒ корисні поради
Восени кущі смородини потрібно підготувати до зими. Фото: gazette.com.ua

Як і всі плодові рослини, смородину потрібно готувати до зими. Це містить комплекс неважких, але необхідних заходів.

Рослина потребує охолоджувального й санітарного обрізання. Якщо цього не робити, кущ стане занадто густим, а плодів на ньому буде менше. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно підготувати смородину до холодів.

У період спокою смородина вбирає різні поживні речовини з ґрунту. Тому на зиму кущі потрібно підживити мінеральними й органічними добривами.

Під час санітарного обрізання крони слід видалити всі старі, травмовані й пошкоджені гілки. Способи обрізання залежать від сорту й віку смородини. А також від регіону й обраного методу утеплення.

Формують крону смородини садовим секатором або гостро наточеним ножем. Місця зрізів обробляють розчином мідного купоросу й замазують олійною фарбою або садовим варом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно восени прибрати сад і подвір'я – корисні поради

Восени смородину потрібно добре полити. Вологозарядний полив дає змогу зволожити ґрунт завглибшки до 1 м. За частих відлиг взимку земля не встигає різко промерзати й розморожується поступово. Вологозарядний полив добре впливає на ріст і розвиток кореневої системи куща. Для цього на один кущ потрібно 30–50 л води. Поливають рослину в кілька етапів. Варто пам'ятати, що через різке зволоження ґрунту коріння може гнити. Вода має бути кімнатної температури. Якщо осінь дощова, для вологозарядного поливу потрібно вдвічі менше води. Починати поливати кущі можна одразу після збирання врожаю.

Восени смородину підживлюють комплексними калійно-фосфорними добривами. Фахівці рекомендують уважно вивчати склад суміші. У добриві не має бути азотовмісних речовин. Краще використати натуральні органічні добрива. Вони сприяють росту й розвитку чорної і червоної смородини. Перед наближенням перших заморозків під смородиновий кущ додають курячий послід або коров'як.

Перед мульчуванням кущів ґрунт навколо стовбура перекопують на глибину 10–15 см, а біля самого куща не більш як 7–10 см. Інакше можна травмувати корені. Після цього кущі присипають шаром мульчі. Можна використати опале листя, тирсу, невеликі гілки, подрібнений картон. Готувати матеріал для мульчування слід заздалегідь. Листя має бути сухим, мокре може призвести до утворення грибка й цвілі. Не можна використовувати пошкоджені шкідниками й заражені грибком або бактеріальними інфекціями гілки й листя.

У регіонах, де зими теплі, утеплювати смородину не потрібно. Гілки обрізають і пригинають до землі. Розташовані на землі пагони не замерзають. У середній смузі України плодовий кущ вкривають поліетиленовою плівкою з вентиляційними отворами. У північних областях технологія утеплення кущів залежить від погодних умов. Під час сильних морозів смородину накривають хвойними гілками або нетканим матеріалом. А найкраще зробити каркасне накриття, яке швидко знімається в разі потепління.

Якщо ж ви вирішили восени посадити нові кущі смородини, варто пам'ятати, що не можна висаджувати їх надто пізньої осені. Саджанець не встигне зміцніти до перших заморозків й загине. Краще смородину висаджувати на початку осені.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, за обрізання дерев важливо враховувати чимало чинників.

Якщо ви хочете гарний сад і водночас не витрачати на нього багато часу, варто уважно поставитися до вибору рослин для посадження. Можна обрати невибагливі екземпляри. Тоді ваш сад матиме привабливий вигляд за мінімум зусиль. Варто придбати рослини, які можуть переносити різні суворі умови, включаючи спеку, вітер, холодну погоду, посуху тощо.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно підготувати кущі смородини до зими ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути