Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 22:49

"Ми з чоловіком навіть їм козу віддали" - родини переселенців врятували сільську школу від закриття
28

Сільський голова Ціпків виділив по 5 тис грн на кожну дитину переселенців
Фото: Денис СКРИЛЬ
Діти переселенців врятували сільську школу
Діти переселенців врятували сільську школу
Діти переселенців врятували сільську школу
Діти переселенців врятували сільську школу

10 родин переселенців із 48 дітьми врятували від закриття школу в селі Ціпки Гадяцького району на Полтавщині. Минулого року у навчальному закладі був 21 учень із необхідних 25. Тепер - сформовані всі класи з 1 по 9. Переповненим виявився і дитсадок. Щоб прийняти всіх охочих, для садочка забрали одну кімнату сільської бібліотеки. Облаштували там спальню.

"Ідея запросити в село родини виникла в нашій ініціативній групі. На той час в жодної із нас діти в школу не ходили, але втратити навчальний заклад боялись. Це як організм - не буде школи в селі, вважай, що нирку відрізали", - розказала Євгенія Філінова, шкільний бібліотекар. - "Спочатку мали на думці запросити людей із сусідніх сіл, дзвонили родичам. Тоді зробили оголошення в "Однокласниках". Знову нуль результату. Помогли телевізійники - ТСН прокрутив сюжет з нашим зверненням. Не думали, що буде така хвиля бажаючих. Телефон був червоний, я навіть голос зірвала, бо в день приймала до 200 дзвінків. Коли приїздить родина, то зустрічаємо всім селом. Обов'язково щось даруємо, годуємо і допомагаємо розвантажитись. Ми з чоловіком навіть козу свою віддали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецька прописка? Ви мені квартиру підірвете! - як переселенці шукають у столиці житло

В Ціпках допомогли оселитися родинам із Донбасу і Криму.

"Тікали з Попасної, бо сильно стріляли. Жили в погребі. Потім і його розбомбили. Дім зрівняли із землею, вціліла тільки літня кухня. Накривало "Градом" і "Ураганом". Ми ховали дітей під матрацами і килимами, коли свистіли осколки. Неподалік вбило осколком маленьку дівчину. Сусідка побачила сюжет і порадила тікати на Полтавщину", - розповіла Ірина Фень. Спільно зі чоловіком Сергієм забрала 6 неповнолітніх дітей і переїхала до села на запрошення. Купили хату і розпочали ремонт. Мріють побудувати бесідку біля хати.

Родини переселенців вимушені тікати від окупантів, садити город і вчитись як доїти козу із Інтернету.

Більше читайте про родини переселенців у журналі "Країна" від 21 вересня 2017 р.

Переселенці і ті, хто постраждав від торгівлі людьми, можуть скористатися програмою мікропідприємництва Міжнародної організації з міграції в Україні. 65% учасників, які отримали гроші від програми, почали бізнес у сфері послуг. 15% переселенців стали виробниками і 12% - фермерами. Тільки 8% вклали кошти у сферу продажів.

Зараз ви читаєте новину «"Ми з чоловіком навіть їм козу віддали" - родини переселенців врятували сільську школу від закриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути