Ексклюзиви
субота, 29 червня 2024 13:05

"Якби тут був Байден чи хоч Путін, то Сі приїхав би"

"Якби тут був Байден чи хоч Путін, то Сі приїхав би"
Фото: eastnews.ua

Про що говорили в кулуарах міжнародного Глобального саміту миру - читайте у репортажі з Швейцарії журналістки Gazeta.ua.

- О, а ви журналісти з України?, - усміхаючись, запитує англійською мовою 35-річна журналістка, що сидить поруч зі мною в мікроавтобусі. Показує очима на тризуб на моїй білій футболці. Я ствердно киваю. Їдемо зі станції Штанс до швейцарського курортного містечка Бюргеншток висвітлювати ініційований Україною Глобальний саміт миру.

Субота, 15 червня. Перший робочий день саміту розпочинається о 10:00. Отримуємо акредитацію – пластикове іменне посвідчення, яке видають за паспортом. У листі-підтвердженні акредитації на саміт зазначено про суворі заходи безпеки. Заборонено брати з собою будь-яку їжу й навіть воду - усе це безкоштовно видавали в готелі. Необхідно зареєструвати всю техніку, включно з безпровідними мікрофонами. Усі медійники проходять через рамки безпеки та рентген. Дорогу до готелю патрулюють поліцейські та чотири тисячі військових.

Неприємністю стала присутність представників російських медіа

Сусідка по мікроавтобусу просить розповісти про життя в Україні, особливо її цікавить, як ми готуємось пережити зиму без світла й тепла. Домовляємося детально поговорити про це на полях саміту, однак за два дні роботи я її більше не зустріла. Це й не дивно, адже на захід акредитувалися близько 500 журналістів з усього світу. Усіх розмістили в п'ятьох залах готелю Bürgenstock Hotel & Alpine Spa включно з терасою. Дорога до нього веде пологим гірським серпантином повз місцеві ферми та поля, на яких пасеться худоба.

Неприємною несподіванкою для українських журналістів стала присутність на саміті чотирьох представників російських медіа. Це була вимога Швейцарії, пояснили в Офісі президента України.

Дорога з Києва до швейцарського Бюргенштока зайняла в мене більше доби. Спочатку я 14 годин їхала потягом до Варшави, опісля - прямим рейсом до Цюриха. Звідти ще дві години також потягом добиралася в село Енгельберг. Звідси до місця проведення саміту - курорту Бюргеншток - півтори години потягом, а далі - автобусом.

Забронювати житло ближче до Бюргенштока - дороге задоволення. Доба без сніданку коштує від 20 тис. грн. За три доби в готелі в Енгельберзі та ще й зі сніданками я віддала приблизно стільки ж.

Номер у Bürgenstock Hotel & Alpine Spa, де проходив саміт, доба стартує від €1300 – майже 57 тис. грн.

О 12:00 починають з'їжджатися учасники Глобального саміту миру - делегації 92 країн. Вони по черзі підлітають на цивільних або військових гелікоптерах на вертолітні майданчики Бюргенштока, а опісля кортежі їдуть до входу в Bürgenstock Hotel & Alpine Spa. Там їх зустрічають президент України Володимир Зеленський, 46 років, та президентка Швейцарії 62-річна Віола Амгерд.

Останнім, приблизно о 17:00 прибуває президент Франції 46-річний Еммануель Макрон.

З гелікоптера виходить через 30 хв. Це пояснюють заходами безпеки. Біля готелю Макрон з'являється в супроводі охорони з 20 осіб. З журналістами вітається англійською. На запитання не відповідає.

На pressline до Макрона я спізнююсь, пробираюся крадькома. Охорона пропускає.

Тільки бізнес і нічого особистого

Біля мене в головному залі готелю сидять двоє китайських журналістів із трьох акредитованих на захід. Ближче до кінця першого робочого дня ми розговорилися і я поцікавилася, чому на саміті немає китайського лідера Сі Цзіньпіна?

- Якби тут був Байден чи хоч Путін, то Сі приїхав би. – відповів китайський колега.

- Тобто з іншими лідерами країн Сі говорити немає про що?", — перепитую.

- Не можу коментувати, бо я не офіційна персона. Але Україні також не варто говорити, що Китай продає Росії зброю. Це не так. Наш союз із Москвою - це бізнес і нічого більшого.

Китайського журналіста ж цікавило, чому Володимир Зеленський назвав Китай ворогом і яке загалом його ставлення до Пекіна. Це саме запитання він повторив наступного дня під час прес-конференції українського президента.

- Україна ніколи не говорила, що Китай наш ворог. І я прошу вас не використовувати такі речі. В України ворог один - Путін. Він зробив усе, щоб представники Китаю працювали з іншими дипломатичними установами, щоб ті скасували свою присутність і підтримку України, і приєдналися до китайсько-бразильських пропозицій.

Ми хочемо, щоб Китай поважав територіальну цілісність України і наш суверенітет. Вважаю, що Пекін міг би нам допомогти. Тому хотів би, щоб ті чи інші пропозиції, які є в китайської сторони, були в нашому діалозі. Я не можу приймати пропозиції просто через медіа - це не правильно, - відповідає йому Зеленський.

Смілива позиція Хорватії

У головній залі готелю Bürgenstock учасники саміту свої думки щодо зупинення війни в Україні. Окрім звичних коментарів в стилі щодо неприпустимості російського вторгнення, лунають і сміливіші заяви. Зокрема, від прем'єр-міністра Хорватії 54-річного Андрея Пленковича:

- 14 червня ми почули від президента Путіна про тактику салямі: спочатку – Крим, Донецьк, Луганськ, у 2024 році уже Запоріжжя, Херсон. А тепер подумаємо про те, що може статися пізніше. Хорватія ніколи не адвокатуватиме мир, за якого жертва має капітулювати та здати свої території.

Пленкович має на увазі умови, які Путін висунув світу напередодні Саміту миру. За ними, Україна має віддати Росії весь Донбас, Херсонську та Запорізьку області, навіть підконтрольні Києву території. Також Україна повинна відмовитися від вступу в НАТО, а Захід має зняти санкції для РФ. І тоді, за словами Путіна, війна закінчиться.

Італійська прем'єрка 47-річна Джорджа Мелоні теж гостро відреагувала на заяву Путіна:

- Ставити такі умови – це дуже неправильно. І якщо Росія не погодиться з нашими умовами (закінчення війни. – Країна), ми примусимо її здатися. Нам потрібно встановити мінімальні вимоги для цієї дискусії. Це агресія проти держави, і мир в Україні не означає, що вона повинна здатися, як вважає Путін.

Найголовніше – втягнути в глобальну гру Китай

Того ж дня стає відомо, що Мелоні найближчим часом планує візит до Китаю. Ця поїздка відбудеться на тлі погіршення економічних відносин поміж Римом і Пекіном. Але в кулуарах саміту кажуть, що саме Китай повинен бути присутній на другому саміті миру і він реально може примусити Росію закінчити війну в Україні. Про це також говорять й українські дипломати, які просять не називати їхніх імен:

- Найголовніше – втягнути в глобальну гру і Китай. Захід має засоби впливу на Сі й повинен їх застосувати, каже український дипломат.

На пресбрифінгу керівник Офіса президента України Андрій Єрмак також торкнувся теми участі Китаю в припиненні війни.

- Сьогодні делегації Китаю тут немає. Але ми бачимо, що він уважно слідкує за цим процесом, і якщо наші принципи справедливого миру, територіальної цілісності і ядерної безпеки збігаються – цей діалог буде. Ми відкриті до того, щоб долучились такі потужні країни, як Китай та інші, - сказав Єрмак.

Шукали те, що об'єднує

Загалом на перший Глобальний саміт було винесено три з 10 пунктів Формули миру для України Володимира Зеленського. Це - ядерна енергетична безпека, продовольча безпека, обмін усіх військовополонених та повернення всіх дітей, яких Росія незаконно вивезла на свою територію.

Саме вони, за словами українського президента, об'єднують всі країни світу. Хоча багато держав досі намагаються балансувати поміж Україною та Росією.

- Тому ми відсунули те, що може роз'єднувати країни, і взяли лише три пункти, які обʼєднують всіх, — заявив Зеленський перед самітом.

Це не означає, що Україна відмовляється від інших пунктів Формули миру. Офіційний Київ неодноразово заявляв до саміту і під час його проведення, що Україна в жодному разі не поступатиметься своєю територію, бо це не умови для припинення війни а ультиматум Путіна, аби отримати паузу, передихнути, а опісля піти далі.

В неділю, 16 червня, близько 150 журналістів збираються на підсумкову пресконференцію заходу. Запитання ставлять 15 із них, половина - з України.

Росія - окупант, а Україна — жертва

- Кремль робив усе, щоб багато лідерів не доїхали на саміт. Я вдячний, що ви показали свою принциповість. Війна — це неповага до життя людей, свободи, демократії, цінностей країни. І це Росія, вона окупант, а Україна — жертва. Ми не починали війну, ми її не ведемо на території Росії, війна йде на незалежній території держави Україна. Найголовніший успіх для України — закінчення війни. Це навіть не успіх, а єдина можливість існування, — каже Володимир Зеленський.

Під загальним комюніке саміту свої підписи поставили представники 78 країн (згодом документ підписали ще понад десяток країн, - Gazeta.ua) Комюніке відкрите для решти держав, які не приїхали на саміт. Опісля швейцарська сторона передасть документ представникам РФ.

Упродовж наступних місяців робочі групи різних країн працюватимуть над підготовкою до другого Саміту миру, де обговорюватимуть всі пункти Формули миру для України й можуть підписати документ про завершення війни. На проведення такої важливої зустрічі претендують п'ять країн. Українська влада прагне, щоб вона відбулася в одній із держав так званого Глобального півдня. За словами міністра закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіса, захід планують провести до президентських виборів у США. Тобто до листопада 2024 року. Представників Росії теж запросять.

- Їхня присутність там буде свідчити, чи готова Москва до справедливого миру та фіксації реального закінчення війни, - підсумував Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «"Якби тут був Байден чи хоч Путін, то Сі приїхав би"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути