неділя, 21 травня 2017 22:16

"В тюрмі прибивали до дверей монахинь і відрізали їм вуха та язики" - вшанували жертв політрепресій
14

Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політрепресій 1937-1938 років
Фото: Валерій Шмаков
Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політрепресій 1937-1938 років
Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політрепресій 1937-1938 років
Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політрепресій 1937-1938 років
Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політрепресій 1937-1938 років

У Львові відзначили День пам'яті жертв політичних репресій.

Учасники віча поклали квіти до підніжжя пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів, після чого відбулась екуменічна панахида. У заході взяли участь ветерани ОУН-УПА, представники силових відомств, духовенство та небайдужі львів'яни.

Також квіти поклали до меморіальної дошки на колишній тюрми "Бригідки" і до хреста на території музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького". В радянські часи там утримувались та загинули тисячі політв'язнів.

"Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років. Майже кожну українську родину зачепив біль втрати та знущань. Коли ми вже думали що уже визволились від окупанта, він нас так легко відпустити не хоче. Але якщо у нас жива пам'ять за вивезеними, загиблими та закатованими, ми є сильні і жоден ворог нас не переможе", - зазначила заступник голови Львівської ОДА Мар'яна Вільшинська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москалі хотіли всіх спалити в церкві під час служби

"У 1915 році росіяни під керівництвом генерала Брусилова вивезли з Галичини тисячі українців. У 1917-1919 роках в Україні було знищено 30 тис. осіб української інтелігенції. Ми досі не маємо точних даних скільки було замордовано у львівських тюрмах. Дотепер у Тюрмі на Лонцького під час розкопок знаходять людські кістки. На 55-му полі Янівського було записано 1560 замордованих політв'язнів та 24 скрині, де не сказано скільки там тіл. Найстрашніше, коли в цій тюрмі прибивали на двері жінок, монахинь і відрізали їм вуха та язики", - сказав голова Львівського обласного товариства політвязнів та репресованих Петро Франко.

За його словами, у 1939 році у Львів зайшло 136 тис. радянських окупантів. Щоб їх десь розмістити львів'ян знищували а ці займали їхні квартири.

"З 1944 по 1953 рік було вивезено в Сибір 203 тисячі осіб. 130 тисяч було розстріляно і 152 тисячі арештовано. До 1954 року Львівщина недораховувалась понад півмільйона українців. Ми все це маємо пам'ятати", - констатував Петро Франко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В "Тюрмі на Лонцького" показали, як НКВС катував людей

Також на віче прийняли звернення до Генпрокурора України Юрія Луценка. Вимагається внести до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканості та притягнення до відповідальності нардепа від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула у зв'язку з провокаціями в Дніпрі 9 травня.

Політичні репресії 20-50-х рр. ХХ століття відклали великий відбиток на світовій історії. Це були роки свавілля та беззаконного насильства. Період Сталінського верховенства історики оцінюють по-різному. Одні з них називають це "чорною плямою в історії", інші - необхідним заходом для зміцнення і зростання могутності Радянської держави. Скільки людей було вбито в ході сталінських чисток, точно не відомо. За оцінками істориків, число загиблих перевищує один мільйон. На піку репресій в 1937-38 роках в НКВД стратили більше тисячі осіб на день - в основному пострілом у голову.

Зараз ви читаєте новину «"В тюрмі прибивали до дверей монахинь і відрізали їм вуха та язики" - вшанували жертв політрепресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути