четвер, 23 травня 2019 16:15

У Полтаві знову знайшли кістки
7

В Полтаві знову знайшли кістки
Фото: Вадим Патик
В Полтаві знову знайшли кістки
В Полтаві знову знайшли кістки
В Полтаві знову знайшли кістки
В Полтаві знову знайшли кістки

23 травня в Полтаві на території колишніх артскладів пройшло виїзне засідання робочої групи з питання забудови цієї території. Були присутні місцеві чиновники, депутати міської ради та громадські активісти. Люди знову знайшли кістки.

Журналіст Gazeta.ua відвідав виїзне засідання.

Кілька тижнів поспіль у Полтаві на аукціон хочуть виставити земельні ділянки, де, ймовірно, є рештки закатованих в'язнів німецького концтабору. Там планують побудувати новий мікрорайон. Про це 24 квітня говорили на 22-й сесії Полтавської міської ради.

"Міська влада акцентує на тому, що поховання в цих місцях є, але не на тій землі, яку збираються віддати під забудову. Активісти кажуть, що потрібно провести детальні дослідження, які дадуть точну відповідь на це питання. Виконавчий комітет міськради запрошував сюди дослідницьку групу зі Львова, але вони відмовилися приїхати. Як на мене, дослідження проводити потрібно. Зокрема, за допомогою георадара. Те, що тут розстрілювали лише євреїв - міф. Тут поховано багато українців", - розповів депутат Полтавської міськради Юліан Матвійчук.

"Мала приїхати пошукова організація "Доля" зі Львова. Але вони не приїхали через брак грошей. Їх запрошувала міська рада. Вона мала взяти відповідальність на себе. По телефону мені сказали, що в Полтаву навіть їхати не потрібно. З аерофотозйомки все й так зрозуміло. Тут потрібно будувати меморіальний комплекс. Маємо передати майбутнім поколінням історію. І зробити це слід правильно. Це місце — кармічний вузол, його потрібно розв'язати. Сьогодні мають приїхати пошуковці з Рівного. Їхня група називається "Яхад", - каже координатор протестів проти забудови на артскладах Олександра Супряженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тут розстріляли 5 тис. людей за один день" - фото з концтабору

Робоча група зібралася біля монумента "Скорботна мати". Діалог проходив напружено.

"Маємо провести дослідження за допомогою георадару. Якщо людські рештки будуть виявлені на котрійсь з ділянок аукціону, знімемо її з торгів й проведемо там детальні дослідження", - розповів депутат Дмитро Сенчакович.

Супряженко зазначила, що на цій території поховані не лише жертви репресій, а й померлі до війни. Тут був міський цвинтар.

"Минулий орендар цієї землі проводив георадарні дослідження. Їхні результати у нас є. На сьогодні провели велику роботу. Ми цінуємо пам'ять, шануємо загиблих Ніхто не візьме на себе відповідальність будувати на кістках", - зазначив заступник міського голови Андрій Лямін.

Лямін згадав і про кістки зі слідами куль, знайдені активістами 15 травня. Зазначив, що кістки були підозріло чистими. І, можливо, їхня несподівана поява була "диверсією".

"По тих документах, які я переглядав, територія довоєнного цвинтаря не сходиться із землею аукціонних лотів. Я проводив археологічні дослідження на цій території 2006 року. Тоді мене попереджали, що тут можуть бути рештки жертв розстрілів. Але ми на них не наштовхнулися. Зараз дехто результатами нашої роботи намагається підтвердити відсутність тут поховань. Але це неправильно, ми шукали зовсім інші об'єкти. На аерофотозйомці зафіксований протитанковий рів. У такі рови, за інформацією історичних документів, скидали небіжчиків. Теоретично їхні рештки можуть там бути", - прокоментував директор Центру охорони та досліджень пам'яток археології Полтавської обласної ради В'ячеслав Шерстюк.

Дослідники, зрештою, так і не приїхали. Робоча група обмежилася оглядом території. Знайшли кістки. На місце викликали поліцію.

У Полтаві на аукціон хочуть виставити земельні ділянки, де, ймовірно, є рештки закатованих в'язнів німецького концтабору. Там планують побудувати новий мікрорайон. Про це 24 квітня говорили на 22-й сесії Полтавської міської ради.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві знову знайшли кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути