Ексклюзиви
неділя, 04 листопада 2018 23:42

У Львові годину лунали кулеметні черги - як боронили місто від поляків
27

Відтворили бої між українцями і поляками у листопаді 1918-го
Фото: Валерій Шмаков
Відтворили бої між українцями і поляками у листопаді 1918-го
Відтворили бої між українцями і поляками у листопаді 1918-го
Відтворили бої між українцями і поляками у листопаді 1918-го
Відтворили бої між українцями і поляками у листопаді 1918-го

4 листопада на площі перед львівською ратушею відтворили бої сторічної давності. Реконструктори з усієї України на чолі з членами Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" у військових одностроях тих часів показали протистояння між українцями і поляками у період з 1 по 22 листопада 1918-го.

Розпочинають захід із виконання гімну України. Після того, як Українські січові стрільці на початку листопада зайняли адміністративні будівлі міста, не віддавши влади полякам, центр Львова перетворився на зону бойових дій. Реконструктори показують, як польські частини із загонів Юзефа Пілсудського, з тилових формувань австро-угорського війська, місцеві поляки і шляхтичі зайняли три барикади перед Ратушею та відстоюють наступ Української Галицької армії. Ті стріляють кулеметів. Під'їжджають на броньовиках.

Реконструкцію боїв, яка тривала годину, відгородили спеціальною стрічкою по периметру. Уздовж неї стоять більше п'ятисот глядачів. Безперервні кулеметні черги чути по всій центральній частині міста. Саму площу Ринок заслонює димом від пороху. Матері із дітьми у колясках тікають з площі подалі від гуркоту. Львів'яни, які уперше чують про дійство, нервово перепитують у перехожих, що відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До холєри заразне місце, воно навчило бути українцем", - як у Львові відкривали монументи героям ЗУНР

Завершуються бої тим,що січові стрільці разом з козаками-наддніпрянцями отамана Андрія Долуда, що прибули на допомогу, захопили польські укріплення. Проте, в ході війни 1918 року українці відходять зі Львова, бо вчасно не відрізали залізничний шлях Перемишль-Львів. Тому із Польщі надійшло підкріплення.

"Українські війська ще півроку Львів тримають в облозі. Листопадові події надзвичайно згуртували українську армію і дали можливість для ґрунтовної подальшої боротьби за Україну. Показуємо ті події, аби усі розуміли тепер якою дорогою ціною нам давалася наша державність ще з часів УНР, ЗУНР і яку виборюємо дотепер", - пояснює голова товариства Любомир Горбач.

Наприкінці Першої світової війни, у 1918 році велися польсько-австрійські перемовини, результатом яких стала згода Австро-Угорщини на утворення польської держави, до якої мала би увійти вся Галичина. Цей сценарій повністю ігнорував українське питання, тому українці виступили проти.

До 100-річчя встановлення української влади у Львові біля входу до обласної адміністрації встановили барикади і привезли раритетну військову техніку.

Зараз ви читаєте новину «У Львові годину лунали кулеметні черги - як боронили місто від поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути