четвер, 01 листопада 2018 15:03

У центрі Львова встановили барикади
20

У Львові відзначають 100-річчя створення Західно-Української народної республіки (ЗУНР)
Фото: Валерій Шмаков
Голова львівського сейму стоячи на броньовику урочисто зачитав рішення про створення ЗУНР
У Львові відзначають 100-річчя створення Західно-Української народної республіки (ЗУНР)
У Львові відзначають 100-річчя створення Західно-Української народної республіки (ЗУНР)
Голова львівського сейму стоячи на броньовику урочисто зачитав рішення про створення ЗУНР

До 100-річчя встановлення української влади у Львові біля входу до обласної адміністрації відтворили тогочасні події. Реконструктори в одностроях Української Галицької армії побудували барикади. Поставили раритетні вантажівку та бронеавтомобіль. Їх використовували під час польсько-української війни 1918-го.

"Ми відтворюємо події, коли українці в ніч на 1 листопада без зброї та жодного пострілу захопили владу у місті Львові, - розповідає Любомир Горбач, голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". - Українські військовики під керівництвом Дмитра Вітовського перейняли в австрійців основні адміністративні будинки міста Львова: головну пошту, міську ратушу, теперішній будинок ОДА. Збудували на входах до цих будівель барикади і почали охоронну службу цих важливих для Української держави адміністративних об'єктів. Тільки 2 листопада вже польські шовіністи не могли змиритися з вибором українців і здійснили перші збройні напади на українських охоронців. Можна сказати, від того часу почалася польсько-українська війна, яка тривала 2 роки".

Члени товариства відтворили охорону бідівель так, як вона виглядала 100 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали раритетні брошури періоду ЗУНР

"Ми збудували барикади, підкріпили місця перебування українських вояків. У ці дні вони розуміли, що реакція поляків на їхні дії не забариться. Поляки застосують зброю, тому українські вояки намагалися укріпити місця, де несли свою охоронну службу. Барикади були для того, щоб якщо розпочнеться бій, солдати могли ховатися за них і відбивати наступ ворога, який буде стріляти", - додає Горвач.

У центральній частині міста львів'янам і гостям міста стрілецькі загони впродовж дня роздаватимуть листівки з закликом Української Національної Ради, яку зачитали впродовж 1, 2, 3 листопада у Львові.

"Будемо також роздавати листівки, в яких інформуватимуть про подію, що відбулася 100 років тому. Відтворення бою проведуть так, як воно відбувалося 100 років тому, - пояснює Любомир Горвач. - Тобто 3 листопада відтворимо бій за Львівську цитадель, а 4 листопада розпочнеться марш слави захисників ЗУНР та УНР. Це буде маршова колона, близько 160 реконструкторів, одягнених в однострої цього періоду. Того ж дня відтворимо бій українських і польських військовиків за місто Львів. Цей бій потягнеться в напрямку міської ратуші, де потім відбудеться найбільша битва за місто Львів з північної сторони міської ради".

Окрім стрілецької легкої зброї, гвинтівок і карабінів, до реконструкції залучать міномети, гармату, 2 бронеавтомобіля та військову вантажівку.

З нагоди 100-річчя створення Західно-Української народної республіки у Львові встановлять 2 різних пам'ятники на відстані 400 м один від одного.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Львова встановили барикади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути