четвер, 01 листопада 2018 18:08

"До холєри заразне місце, воно навчило бути українцем" - як у Львові відкривали монументи героям
19

Пам'ятник героям ЗУНР на розі вулиць Листопадового Чину та Івана Огієнка у Львові
Фото: Валерій Шмаков
Пам”ятник, присвячений річниці ЗУНР за підтримки міської ради на вулиці Городоцькій
Пам'ятник героям ЗУНР на розі вулиць Листопадового Чину та Івана Огієнка у Львові
Пам”ятник, присвячений річниці ЗУНР за підтримки міської ради на вулиці Городоцькій
Пам”ятник, присвячений річниці ЗУНР за підтримки міської ради на вулиці Городоцькій

Пам'ятник століттю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки та героям Української Галицької Армії встановили 1 листопада на розі вулиць Листопадового Чину та Івана Огієнка у Львові.

Історичні джерела свідчать, що саме ця територія була надзвичайно важливою для військового домінування у місті в 1918-му. Недалеко була колійова дирекція і Цитадель. Тут відбувалися бої за ці важливі опорні пункти. Пам'ятник створили народний художник України Любомир Медвідь, скульптор Василь Ярич та архітектор Володимир Лаврін.

"Галичанам легше було жити і боротися, бо в їх народній пам'яті, а не офіційній завжди було і ЗУНР та УПА, - каже Генеральний прокурор України Юрій Луценко. - Коли я в далекому 1982 році приїхав до Львова, то нічого цього я не знав. В книжках тоді не писали про це. В гуртожитках Львівської політехніки раптом почув як співають дивні пісні, які втягують до себе. Я чув, як вони казали ЗУНР, а потім УПА і Львів до холєри заразне місце. Воно навчило бути українцем. Львів'яни щасливі, бо у них завжди був цей стрижень, а ми цей стрижень будували в собі у Львові. Потім по всій Україні. Листопадовий Чин є не тільки символом української нації, але й рупором до сьогоднішніх політиків, які так і не навчилися до нормальної дисципліни і жертовності заради країни. Саме ці два поняття дають перемогу для кожної держави — дисципліна і жертовність".

Монумент складається з гранітної піраміди над брондзвою стелою. У пам'ятнику проявлені дві сили, два енергетичних потоки. Вони сформувавшись піднесли творення української держави. Ці дві сили — це політична воля і мілітарна сила. Архітектори проявили їх у формі двох рук, що стримують полум'я, в якому формується наш герб. Пам'ятний знак заввишки понад 8 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Львова встановили барикади

"Не шануючи героїв, які поклали голову за нашу державу, ми не матимемо майбутнього. Зараз за тисячу кілометрів від Львова український воїн береже нашу державу, українська армія боронить нашу землю. Сьогодні ми маємо чим гордитися – Західноукраїнською Народною Республікою, Українською Галицькою Армією, Збройними Силами України", - сказав голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

За ним взяв слово очільник Донецької військово-цивільної адміністрації генерал-майор Олександр Куць.

"100 років тому, люди які мали за мету створення незалежної України створили її, не маючи досвіду державотворення. Почали створювати з найголовнішого — збройних сил, тобто Української Галицької Армії, яка і почала боронити цю державу, - каже генерал-майор. - Можна розбиратись в причинах дуже довго, але вона не встояла. Напевно, вже тоді було забагато противників української незалежності. Бойовий дух став прикладом для перших вояків, які в 2014 році стали на захист Донбасу".

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка опублікувала брошури з "Колекції воєнних друків" періоду ЗУНР з фондів Наукової бібліотеки.Таких брошур нараховується 9 одиниць

Зараз ви читаєте новину «"До холєри заразне місце, воно навчило бути українцем" - як у Львові відкривали монументи героям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути